Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ügyfelek fizetőképességének fenntartása ugyanúgy érdeke a bankoknak, ahogyan a kormányzatnak vagy az egész országnak. A moratórium meghosszabbításával két fontos szempontot kellett figyelembe venni. Az egyik, hogy azokat, akik képesek lennének fizetni a hitelüket, tereljük vissza a normál működési rendbe. A másik, hogy az ügyfelek számára legyen világos és egyértelmű, kire vonatkozik januártól a moratórium, kire nem, kinek kell fizetnie a részleteket jövőre, és ki az, aki ezalól mentesül. Azt gondolom, sikerült jó megoldást találni arra, hogy mindkét szempont megfelelő módon érvényesüljön - fogalmazott Jelasity Radován a napilapnak.

Ha az ügyfél egyik kedvezményezetti kategóriába sem fér bele, akkor januártól fizetnie kell a részleteket. Ha pedig nem tud fizetni, akkor részt vehet a hitelt folyósító bank saját adósságrendező programjában - tette hozzá a Magyar Bankszövetség elnöke.

A bankok a közeljövőben minden érintett ügyfelet megkeresnek és tájékoztatják őket arról, hogy az év végén lejár a hiteltörlesztési moratórium. Továbbá arról is beszámolnak, hogy jövő január­tól a meghosszabbított haladék, illetve a hitelfelmondási tilalom milyen szabályok szerint működik majd és mire lesznek jogosultak.

A magyarországi hiteltörlesztési morató­rium messze a legkedvezőbb a régióban. Az automatikus részvétel és a leghosszabbak közé tartozó kilenc hónapos időtartam (máshol három vagy hat hónap), amely januártól az ügyfelek egy részénél további hat hónappal meghosszabbítható, egyaránt nagy segítséget jelent az ügyfelek széles körének. A legtöbb országban a meg nem fizetett kamatokat tőkésítik, Magyarországon azonban ez nincs így. A magyar rendszerben ráadásul a törlesztőrészlet sem emelkedik a moratórium után, a futamidő arányos növelésével az ügyfelek havi terhei nem változnak. A bankszektornak a kamatok szétterítése és átütemezése ugyanakkor csak 2020-ban mintegy ötvenmilliárd forintos veszteséget jelent - tette hozzá a bankár.

Az ügyfélkör több mint fele benne maradt a moratórium első körében. A moratórium lejárta után a problémás, késve vagy nem törlesztett hitelek aránya a várakozások szerint emelkedik. Ugyanakkor a nem teljesítő hitelek aránya egy számjegyű maradhat és messze a 2012-2014-es szint alatt lesz - mondta Jelasity Radován.