Most jó lenni kajszitermelőnek

Végéhez közeledik a kajszibarack betakarítása, mennyiségben és minőségben is jó termést várnak a szakértők, a kajszi termőhelyét ugyanis nem érintette az április végi fagy - írta a Magyar Idők.
MTI, 2016. augusztus 1. hétfő, 07:32
Fotó: Napi.hu

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint hektáronként átlagosan 6,9 tonna termett a gyümölcsből. Az egyes megyék között viszont nagy különbségek voltak. Vas és Zala megyében például gyakorlatilag nem termett kajszi, míg Somogyban 18 és fél tonna volt a hektáronkénti termésátlag.

Az utóbbi öt évben folyamatosan ingadozott az országos termésmennyiség: volt olyan év, amikor összesen csupán tízezer tonna kajszit sikerült betakarítani, míg a következő évben ennek csaknem háromszorosa, 27 ezer tonna termett az ültetvényeken. Emellett az árak is évről-évre nagy kilengést mutatnak. Az idén a fővárosi nagybani piacon például a termelők 11 százalékkal olcsóbban tudják eladni a kajszit, mint egy évvel korábban.

Szakértők szerint ezt a hektikusságot a termelés stabilizálásával és növelésével lehetne csökkenteni. Ehhez hosszú távú stratégiára, ezen belül pedig fajtamentési program elindítására lenne szükség, ezután versenyképessé és hosszú távon fenntarthatóvá kell tenni a gazdálkodást - vélekedtek az AKI szakemberei.

Az ültetvényfejlesztést a 2020-ig tartó Vidékfejlesztési program mintegy 19 milliárd forinttal támogatja. A jelenleg is elérhető felhívásra eddig 9,89 milliárd forint értékben érkezett támogatási kérelem, így a keret csaknem felére még most is pályázhatnak a kertészetek - olvasható a lapban.

HOZZÁSZÓLÁSOK