Mostantól leszállítják a vonatokról és volánbuszokról, akin nincs maszk

Szeptember 15-től kizárhatóak az utazásból azok az utasok, akik nem hordanak az orrukat és szájukat eltakaró maszkot, kendőt vagy sálat a MÁV-Start és a Volánbusz járatain - írja közleményében az összevont közlekedési szolgáltató.
Szabó Dániel, 2020. szeptember 15. kedd, 08:36
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében a közösségi közlekedési eszközökön, így a vonatokon és buszokon is kötelező a száj- és az orr eltakarása. Mindkét közlekedési társaság arra kéri utasait, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, lázzal vagy meghűléses tünetekkel járó betegség esetén ne vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket. Szeptember 15-től szigorúbb intézkedésekkel védik szabálykövető utasaik és munkavállalóik egészségét - magyarázzák a lépést.

A vonatokat a Készenléti Rendőrséggel, a polgárőrséggel és a vagyonőrökkel együttműködve ellenőrzik. Az új vállalati szabályozás szerint, aki a felszólítás ellenére sem takarja el az orrát, száját, az utazásból való kizárást kockáztatja, a szabálytalanul utazót ugyanis leszállítják a vonatról.

A Volánbusznál is fontos változás lép életbe: az autóbusz-vezetők kötelesek megtagadni a felszállást, ha az utas nem tartja be a maszkviseléssel kapcsolatos előírásokat, és a kötelezettségnek egyszeri felszólításra sem tesz eleget. Az utazás alatt az ellenőrök vizsgálják majd a védőeszközök viselését.

Budapesten is kötelező a tömegközlekedési eszközökön a maszkviselés, a járvány megfékezése végett már 15 ezer forintos bírságot kockáztat, aki nem viseli rendesen az eszközt.

HOZZÁSZÓLÁSOK