A megállapodás részeként az eredetileg tervezettnél később kezdődhet az oroszok által nyújtott 10 milliárd eurós hitel törlesztése, és az utolsó részlet rendezése is az új helyzethez igazodik. A kamatozást nem érintik a szerződéses módosítások - tudta meg a portál.

Az Mfor.hu szerint nem akarták nagydobra verni a szerződés újratárgyalásának megtörténtét.

Az orosz fél által biztosított hitel változó kamata 4-5 százalékos kamatszintet ad ki. Az eredeti ütemterv szerint 2025 környékén üzemelniük kellene az új blokkoknak, és ehhez időzítve kellene elkezdeni a hitel törlesztését. Csakhogy a tényleges munkálatok még mindig nem indultak el. A hitelszerződés módosítása azonban arra bizonyíték, hogy a projekt tényleges csúszásban van, és az Orbán-kormány szerint sem lehet elkészülni a beruházással az eredeti határidőben.

Az oroszok pénzéből már eddig is költöttek a paksi atomerőműre: tavaly 98 millió euróba került az építkezés előkészítése, ebből 78 milliót (nagyjából 24 milliárd forintot) fedeztek orosz hitelből. Ezt azonban 2018. májusában teljes egészében előtörlesztette a magyar fél. Egy tavalyi parlamenti válasz nyomán kiderült, hogy az orosz fél által rendelkezésre tartott, de a magyar fél által igénybe nem vett hitelösszeg után 0,25 százalékos rendelkezésre tartási díj esedékes. A 2015-2017 között elvégezhető feladatokra jelentős hatással voltak az Európai Bizottság elhúzódó vizsgálatai, így Magyarországnak 2016-ban 250 ezer euró, 2017-ben 762 500 euró, 2018-ban pedig 334 454 euró értékű rendelkezésre tartási díjat kellett kifizetnie, az előző évre tervezett de fel nem használt hitelösszeg után a nemzetközi szerződésben rögzített módon és határidővel.

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. szerint 2019 az első negyedévben további 7,86 milliárd forintnak megfelelő hitelt használt fel Magyarország.