Motorvonattender: irreálisan alacsony árat kínálnak a pályázók?

A MÁV elővárosi motovornatbeszerzési pályázatának előző, a KDB által megsemmisített szakaszában lefolytatott árlicitnél és kedvezőbbet ajánlatot tettek az újabb körben a pályázók, vagyis Stadler és a Bombardier.
Diószegi József, 2005. május 27. péntek, 13:43
Fotó:

Az új ajánlatban olyan alacsony árak szerepelnek, hogy a MÁV vezetésében felmerült az új árak megalapozottsága, ezért mindkét cégtől indoklást kért. Ezeket a társaságok ma be is nyújtottak - mondta Gaál Gyula, a MÁV Rt. igazgatóságának elnöke. Amennyiben a második körben megjelölt árakat megalapozottnak találják a vasúttársaság szakemberei, akkor az azokból kalkulált pontok és a korábban kapott pontszám összegéből adódó eredmény alapján június 1-jén, tehát jövő szerdán kihirdetik az eredményt.
Benne van a pakliban - mint ahogy minden eljárás magában hordozza ezt -, hogy pályázat netán eredménytelenül zárul, de érvényteleníthetik is az ajánlatokat. Meghosszabbítani nem fogják a tendert - fogalmazott az elnök előrevetítve, hogy bármelyik cég nyer, a másik minden bizonnyal a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordul.
Arra kérdésre, hogy jogszerű-e a Stadler pályázata amiatt, hogy a svájci holding a szállító Stadler Bussnang helyett az anyacég adatait adta be pénzügyi referenciaként, Gaál úgy reagált: elismeri, hogy így történt, ugyanakkor amikor ez a tudomásukra jutott, túl voltak a pályázat előminősítéses szakaszán, s értelmezésük szerint e szakasz eredményhirdetéséig lehetett volna kezdeni korrigálni ezt a helyzetet. Hozzátette: egyébként pedig a fordítás teremthette ezt a helyzetet, ugyanis a Stadler pályázatának magyar nyelvű fordításában következetlenül jelölték meg a cégneveket.

HOZZÁSZÓLÁSOK