A magyar mozik szeptember 17-től játsszák a művészet templomai sorozat legújabb epizódját, amely Frida Kahlo sokrétű személyiségét, forradalmian úttörő művészetét és kulturális ikonná válását mutatja be - közölte a forgalmazó Pannonia Entertainment.

A filmet Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínház vetíti, emellett több nagyvárosban is látható lesz, többek közt Szegeden, Pécsett, Szombathelyen és Debrecenben is, eredeti nyelven, magyar felirattal.

A Viva la Vida! című dokumentumfilm Frida Kahlo saját szavait idézi fel levelei, naplója és személyes vallomásai alapján. Az eredeti dokumentumokat a művész életeseményeit felidéző, a műveit elemző interjúk színesítik. A vásznon megjelennek leghíresebb festményei, köztük több önarcképe is, amelyeket ma Mexikó legnevesebb múzeumaiban őriznek. Számos olyan archív fotó - köztük a magyar származású fotográfus, Nickolas Muray képei -, eredeti öltözék és személyes tárgy is feltűnik a filmben, amelyeket eddig nem láthatott a közönség. Ezeket mostanáig a Frida egykori otthonában, a híres Kék Házban (La Casa Azul) működő Frida Kahlo Múzeum zárt archívumában tárolták, és sok szempontból árnyalják a mindennapi életéről, személyiségéről alkotott képet -  írja a forgalmazó a filmajánlójában.

Frida Kahlo (1906-1954) a 20. század egyik legemblematikusabb alakja, és világszerte a legismertebb női képzőművész. Küzdőszelleme és belső erőt sugárzó személyisége a feminista és egyenjogúsági mozgalmak, és általánosságban véve is számtalan nő példaképévé tette. A halála után popkulturális ikonná vált, akinek a kiállításaira - mint a két évvel ezelőtti, budapesti tárlatra - százezrek kíváncsiak. Életműve messze túlmutat a képzőművészeten, és ez nem csak fájdalommal teli festményeinek köszönhető, hanem a személyes tragédiákon átívelő kitartásának és szenvedélyes életszeretetének is, amely utolsó napjáig elkísérte. Életfilozófiáját mi sem jellemzi jobban, mint élete utolsó alkotásának, a 8 nappal halála előtt befejezett, dinnyéket ábrázoló csendéletnek a címe: Viva la Vida! (Éljen az élet!) - írja a forgalmazó.

Viva la Vida címet választotta Giovanni Troilo olasz filmrendező is, amikor elkészítette a Frida Kahlo életét és művészetét átfogó módon bemutató mozifilmjét.

Kahlo, Pannonia Entertainment