Debrecenben kitiltják az egyszer használatos műanyagokat az állatkertből

A környezetvédelmi világnapon, szerdától kitiltották az egyszer használatos műanyag eszközöket a debreceni állatkertből és vidámparkból - írja az MTI.
Szász Péter, 2019. június 5. szerda, 16:33
Fotó: Pixabay

Az Európai Unióban 2021-től megtiltják az olyan eldobható műanyag termékek használatát, amelyek alternatív termékekkel helyettesíthetőek - emlékeztett Nagy Gergely Sándor a kert igazgatója.

A magyar állatkerteket évente összesen csaknem 4 millióan keresik fel. Magyarország első természetvédelmi területén, a Nagyerdőben, az ország első vidéki állatkertje és egyetlen vidámparkja elkötelezett a természeti értékek védelmében, a környezettudatos és fenntartható megoldások alkalmazásában és a látogatókkal történő megismertetésében - magyarázta a döntés hátterét.

Ennek megfelelően már szerdától alkalmazzák a leendő EU-s szabályokat és kitiltják az egyszer használatos műanyag szívószálak, keverőpálcikák, poharak, tányérok, evőeszközök és műanyag zacskók használatát a vendéglátóhelyeikről és így csökkentik a keletkező műanyaghulladékok mennyiségét.

Az állatkertben, illetve a vidámparkban lévő ajándékboltokat maguk működtetik, a büféket külső vállalakozók üzemeltetetik. Utóbbiakkal korábban módosították a szerződéseket, így kellő idő volt a felkészülésre, aminek eredményeként szerdától nem alkalmazhatnak semmilyen egyszer használatos műanyag eszközt a területen.

Ugyanakkor arra felkészülve, hogy a vendégek bevihetnek a parkba egyszer használatos műanyag eszközöket, szelektív hulladékgyűjtő szigeteket is kialakítottak a nagyerdei állatkertben és vidámparkban.

HOZZÁSZÓLÁSOK