Drága műkincsek - nem perelhető a magyar állam az USA-ban

Nem perelhetik a magyar államot az Egyesült Államok bíróságain Herzog Mór neves zsidó műgyűjtő örökösei – döntött az amerikai legfelsőbb bíróság az AP beszámolója szerint, a hírt a hvg.hu közölte.
Domokos Erika, 2019. január 7. hétfő, 21:57
Fotó: MTI/EPA - El Greco A haláltusa a kertben, részlet

A Herzog-gyűjteményben rendkívül értékes alkotások, például El Greco, id. Lucas Cranach, Zurbarán, Van Dyck, Velázquez, Renoir és Monet festményei, továbbá bútorok, faliszőnyegek, szobrok vannak, amelyeket jelenleg a Magyar Nemzeti Galériában, a Szépművészeti Múzeumban, az Iparművészeti Múzeumban, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen őrzik.

Az 1934-ben elhunyt Herzog Mór Lipót báró kollekciója a második világháború és a zsidóüldözések következtében szétforgácsolódott, a náci megszállást követően számos darabját a magyar állam foglalta le, azok magyar múzeumokba kerültek, az örökösök szerint azonban csak letétbe - írta a hvg.hu.

A család szerint mintegy 40, összesen több millió dollárt érő festmény van magyar állami tulajdonban, és bár 1997-ben a család megállapodott a magyar kormánnyal abban, hogy az visszaszolgáltat a báró volt festménygyűjteményéből egytucatnyit az Amerikában élő leszármazottaknak, cserébe a leszármazottak pedig néhányat felajánlanak Magyarországnak, ez azóta sem történt meg.

A család először Magyarországon indított pert 10 festmény miatt, de a Fővárosi Ítélőtábla 2008-ban úgy döntött, hogy azok a magyar állam tulajdonát képezik, és jogerősen elutasította a keresetet. Ezután fordultak 2010-ben az amerikai bíróságokhoz, a magyar állam kérésére azonban megvizsgálták, hogy egyáltalán illetékesek-e ilyen ügyekben. Az amerikai legfelsőbb bíróság most kimondta, hogy nem, a Herzog-örökösök nem perelhetik a magyar kormányt az amerikai bíróságokon - olvasgató a cikkben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2019.01.08 12:43

Viszont a magyar állam átadhatja matolcsinak és orbánnak, és így elveszti állami jellegét
t, esetleg mészűros nevére kéne írniu, szegény már ugyse tudja mije van azaz orbánnak, a szegény szerény egyszeró népies focistának, bár elvileg mindenki népies
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html