Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A MET-csoport a beruházás előkészítését 2016 elején kezdte meg, a tervezési-engedélyezési folyamat pedig 2016 augusztusában indult. Közel kétéves előkészítést követően az építkezés alig egy év elteltével, 2018 augusztusában fejeződött be. A sikeres tesztidőszak után a MET Dunai Solar Park már kereskedelmi üzemben termel.

A MET a 25 millió euró értékű beruházást piaci alapú banki projektfinanszírozás bevonásával, állami támogatás nélkül hajtotta végre. A legújabb technológiákra épülő naperőmű várható élettartama legalább 25 év, amely időszak első húsz évére a kötelező átvételi (KÁT) engedély szerinti szerződés biztosít árbevételt. A beruházás a Dunamenti Erőmű peremterületén, illetve egy korábban halgazdaságként működő területen épült meg, így új, értékteremtő funkciót biztosít az eddig kihasználatlan területeknek.

A Met-csoport 2014-ben lett a Dunamenti Erőmű tulajdonosa és már akkor kalkulált azzal, hogy a létesítmény barnamezős, kihasználatlan eszközei, illetve az azt körülvevő területek hatalmas potenciával bírnak - hívta fel a figyelmet az átadó sajtótájékoztatóján Horváth Péter, a MET Dunai Solar Park ügyvezetője, egyben a MET Power üzletfejlesztési igazgatója.

A közel 40 hektáros területet elfoglaló új naperőmű, mintegy 76 ezer panelből áll és 9 ezer háztartás áramfogyasztását biztosítja. Mindamellett éves szinten 9 ezer tonna szén-dioxid kibocsátást vált ki a fosszilis energia termelőktől, amely 2 ezer darab autó éves fogyasztásával egyenértékű.

Forrás: Met-csoport

A megújuló energiaforrásokban a fenntarthatósági szempontok mellett üzleti fantáziát és jövedelemtermelő képességet egyaránt látunk - mondta Horváth. A MET Dunai Solar Park az első eleme a MET-csoport hazai megújuló portfóliójának. A vállalat további befektetéseket is tervez, összesen 50-100 megawatt beépített teljesítményű napelempark létrehozása a cél Magyarországon - magyarázta a szakember.

Erre a projektre, mint pilot-projektre tekintünk és tervezünk további, hasonló zöldmezős beruházásokat régió-szerte tervezünk. A Met stratégiai célja, hogy Kelet-Közép-Európában következő néhány évben 500 megawatt beépített teljesítményű megújuló-energia portfóliót alakítsunk ki. Százhalombatta kiváló, már kiépített ipari adottságokkal bír, a naperőműnek ennél jobb helyszínt nehezen találhattunk volna - fogalmazott az ügyvezető.