Mialatt az elmúlt években elképesztő ütemben emelkedett a BKK pótdíjkövetelés-állománya, arányaiban elenyésző mennyiségű pénz folyt be a közlekedési vállalat számlájára.

A BKK tavaly 1 milliárd forint pótdíjat szedett be - mondta Nagy Zoltán, a cég követeléskezelési vezetője még február végén az InfoRádiónak. Az összeg első hallásra tetemesnek tűnik, azonban valójában ez azt jelenti, hogy a cégnél tavaly tovább romlott a behajtási arány. Az Állami Számvevőszék legfrissebb jelentéséből ugyanis kiderül, hogy a BKK követelésállománya 2014. december végén 19,4 milliárd forint volt. Azt megelőzően 11,1, 2012 végén pedig 4,7 milliárd forintot vártak a bliccelőktől.

Eközben 2012-ben és 2013-ban 784, illetve 751 millió forintot tudtak behajtani és 2014-ben is csak épphogy átlépték a 1 milliárdot.

Forrás: Állami Számvevőszék

Működnek a régi trükkök?

Az ÁSZ jelentése - amely 2014 végéig vizsgálta a BKK helyzetét - szerint a követelések jelentős része nem valós adatokon alapult, vagyis az elmúlt években még nagyban működött az a szakállas trükk, hogy valaki hamis személyi adatokat adott meg az ellenőrnek.

Korábban az Index is írt arról, hogy a cég sokszor került zsákutcába a hamis adatok miatt, azonban mióta az ellenőröket  közterület-felügyelők is kísérik, akik igazoltatási joggal rendelkeznek, már nem éri meg így trükközni. Persze még most is sokszor látni kíséret nélkül járó ellenőröket. A portál szerint volt olyan bliccelő, akinek 460 ezer forintot kellett végül befizetnie a kamatokkal, az ügyvédi költségekkel és a bírósági illetékekkel együtt.

Nem biztos, hogy érdemes kockáztatni

A rajtakapott utas megúszhatja 8 ezer forint (készpénz) helyszíni bírsággal, vagy 30 napon belül befizethet 16 ezret. Ezen túl már a büntetés 32 500 forint, amelyet csekken, az Akácfa utcában, bankfiókokban vagy banki átutalással is lehet rendezni. Az Index cikke szerint a BKK eddig a perek 98 százalékát megnyerte.

Az ÁSZ szerint sok pótdíj a gyenge fizetési hajlandóság miatt vált behajthatatlanná. Idén azonban a BKK már azt ígérte, hogy minden esetben elmennek a jogi út végéig. Tavaly egyébként 37 ezer fizetési meghagyást küldtek ki, szemben a 2014-es 22 700-zal.

A bekeményítés nem véletlen, hiszen az ÁSZ is jelezte, hogy a 2014-es behajtási arány nagyon csekély, mindössze 5 százalék volt. A megállapítások alapján az ÁSZ a BKK vezérigazgatójának, valamint a főpolgármesternek fogalmazott meg javaslatokat, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Nem jól könyveltek

Bár gyakorlati jelentősége nem sok van, de a BKK a pótdíjbevételeket az éves pénzügyi beszámolóiban bírság jellegű tételnek tekintette és a bevételei között csak a teljesítéskor mutatta ki. Ez nem felelt meg a hatályos számviteli törvény előírásainak, mivel a befolyt pótlékot az értékesítés nettó árbevétele soron tüntették fel - állapította meg az ÁSZ.