A munkában a Lázár János által képviselt Miniszterelnökség, illetve a tárcák meghívott szakértői, Kerekes László vezetésével pedig a HEBC tagjai, azaz tizenöt meghatározó nemzetközi cég magyarországi vezetői vesznek részt. A tárgyalópartnerek a pénteki ülésen áttekintették azokat a főbb területeket, amelyekben az üzletemberek gyakorlati tapasztalataikkal segíteni tudják a kormányzat munkáját és a közös célt, "Magyarország versenyképességének növelését" - írta közös közleményében Lázár János és Kerekes László.

Az első kérdéskör, amelyet megvizsgáltak, a gazdasági szereplők által is kiemelt fontosságúnak tartott országstratégia ügye volt. A konzultációs iroda először felmérte a kormányzati munka során eddig megalkotott ágazati stratégiai koncepciókat, és ezután tekinti át, hogy a programok hogyan foglalhatóak egységes, összkormányzati szintű keretstratégiába - közölték.

A Miniszterelnökség és a HEBC további témákat is kijelölt megvitatásra, így például a humán erőforrás fejlesztését és a gazdaság kifehérítésének kérdését, a Miniszterelnökség pedig ezek alapján újabb konzultációk elindítását is tervezi.

A Magyar Európai Üzleti Tanács az Európai Gyáriparosok Kerekasztalának 1998-ban alakult magyarországi üzleti tanácsa. Tagja egyebek mellett az ABB, AkzoNobel, British American Tobacco, British Telecom, Electrolux, Ericsson, GDF SUEZ, Nestlé, Nokia, OMV, Philips, SAP, Shell, SKF and SUEZ Environnement.

Orbán Viktor miniszterelnök és a Magyar Európai Üzleti Tanács vezetői áprilisi tárgyalásukon állapodtak meg abban, hogy konzultációs irodát hoznak létre, amely szervezeti keretet biztosíthat a folyamatos egyeztetéshez a Magyarországon működő nagy multinacionális cégekkel.