Sorsfordító lehetőséget kaphatnak a hátrányos helyzetűek

A hátrányos helyzetű álláskeresőket karolja fel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Incorpora projektje, amely a digitális képességek fejlesztésével segítené vissza az álláskeresőket a munka világába. A projekthez a Microsoft Magyarország is csatlakozott digitális kompetenciafejlesztő tréninggel - jelentette be a szoftvergyártó.
Szabó Zsuzsanna, 2020. július 10. péntek, 15:14
Fotó: Pixabay

A digitális kompetenciák erősítésével segítené a hátrányból induló munkakeresőket az a Microsoft által biztosított képzési program, amelyet civil szervezetek közreműködésével indítanak - derül ki a Microsoft közleményéből. Az irodai programok és csoportmunka-alkalmazások használatában szerzett jártasság ugyanis a multinacionális vállalatok, az államigazgatás, de a kis- és közepes vállalkozások kapuit is megnyithatja a végzettek előtt.

A Microsoft Magyarország ezért az elhelyezkedés esélyét növelő digitális képességfejlesztő tréningekkel csatlakozott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által koordinált Incorpora projekthez, amelynek legfőbb célja a munkaerő-piaci szempontból veszélyeztetett helyzetű álláskeresők elhelyezkedésének támogatása és társadalmi beillesztése. Mindez a projekt integrációs mentorainak, valamint a kezdeményezéshez csatlakozó civil szervezetek elkötelezett, közös munkája által valósul meg - derül ki a közleményből.

A digitális átállásra teljes mértékben felkészült cégből egyelőre kevés van idehaza, olyan munkaadóból viszont rengeteg, amelynek jóval több, az informatikát készségszinten használó munkatársra lenne szüksége - erősítette meg néhány hónappal ezelőtt az IDC és a Microsoft közös kutatása is. A digitális kompetenciák ma már egyre több munkakörben nélkülözhetetlenek, vagyis a napi munkához szükséges képességként egyre inkább belépési küszöbbé válnak a munkaerőpiacon. Olyan feltétellé, amelynek megléte látványosan javítja az emberek elhelyezkedési esélyét.

Az Incorpora projektben a résztvevő szervezetek a saját területükön toboroznak jelentkezőket a kurzusokra, a jelentkezőket testre szabott oktatással és mentorálással igyekeznek elvezetni egészen a majdani munkahelyig. A digitális képzések eddig közel száz olyan embert vezettek végig a vállalatoknál ma már elvárt digitális képességeken, akik fokozottan ki vannak téve a hátrányos megkülönböztetésnek - emeli ki a Microsoft közleménye. Tudásuk révén azonban immár előnnyel indulhatnak egy kiválasztási folyamatban.

A tréning-sorozaton a leendő munkavállalók naprakész tudásanyagot és gyakorlási lehetőséget kaptak, amit azonnal hasznosítani tudnak a munkaerőpiacon. Megtanulták többek között hogyan szervezzenek és vezessenek Teams meetinget, újra tanulhatták a fájlkezelést és az online csoportmunkát a felhő alapú megoldásokkal, és megismerték a OneNote, Whiteboard és Forms alkalmazások használatát is.

A Microsoft-trénerek tapasztalata azt mutatja, hogy a hátrányos helyzetű álláskeresők esetében a személyes versenyképességet növelő ismeretek még nagyobb jelentőséggel bírnak, hiszen ezekhez az érintettek korlátozott anyagi lehetőségeik miatt amúgy is nehezebben, vagy egyáltalán nem tudnának hozzáférni. A digitális tudás az ő esetükben valóban sorsfordító lehetőség, hiszen ez segít megteremteni az egzisztenciájukat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2020.07.11 12:01

Ilyesmi tudás szükséges lehet, de általában nem elégséges feltétel egy munkakör betöltéséhez.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.07.11 11:44

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.07.10 20:18

"Az irodai programok és csoportmunka-alkalmazások használatában szerzett jártasság ugyanis a multinacionális vállalatok, az államigazgatás, de a kis- és közepes vállalkozások kapuit is megnyithatja a végzettek előtt."
--------
Ezt kikkel akarják elhitetni?
Aki ezt most tanulja, az mire képes?
Ez inkább csak elírás és ámítás a szerencsétlenek számára.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html