Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"2020 a változások éve volt: négy jól elkülönülő szakaszra tagolható a világjárvány hatásait tekintve. Az első negyedév stabilan, biztatóan indult, a látványos fordulatot március 11-re datáljuk: a meghirdetett pozíciók száma azonnal és jelentős mértékben esett vissza. A második negyedév teljes bizonytalanságban és útkereséssel telt. A harmadik negyedév a kárfelmérésről, az új normálhoz való igazodásról és a fokozatos, lassú növekedésről szólt. Az év utolsó három hónapja már a stabilizálódás és a jövőre való felkészülés jegyében telt" - összegzi a tavalyi évet Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója.

A stabilizálódás leglátványosabb jele, hogy 2020 negyedik negyedévében az új álláshirdetések száma már csak egy százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának szintjétől. A márciusi fordulatot követően több szektorban is visszatért a túljelentkezés évek óta elfeledett jelensége, és ez a tendencia egész évben megmaradt. 2020 negyedik negyedévében az egy évvel korábbinál 27 százalékkal jelentkeztek többen a meghirdetett állásokra.

Munkát keresők
(4. negyedév, 2020/2019, százalék)
oktatás, kutatás, tudomány73
marketing, média, pr51
IT programozás és fejlesztés50
fizikai munka47
szakmunka43
vendéglátás és idegenforgalom-84
cégvezetés és menedzsment-44
mezőgazdaság-25
forrás: Profession.hu

Az év egészét tekintve, 2020-ban összesen 19 százalékkal kevesebb álláshirdetést adtak fel a cégek, mint 2019-ben. Az álláshirdetésekre jelentkezők száma ezzel szemben több mint 26 százalékkal haladta meg a megelőző év összesített adatait. Az álláskeresők létszámának növekedése a Profession.hu-ra feltöltött önéletrajzok számán is nyomon követhető: 2020-ban 23 százalékkal több új cv-t töltöttek fel a felhasználók mint 2019-ben.

Bár összességében talán mutatkoznak a stabilizálódás egyes jelei, a legtöbb szektort azért negatívan érintette a kialakult helyzet, míg egyes ágazatok a járvány valódi vesztesei és elszenvedői lettek (például a vendéglátás és az idegenforgalom, ahol éves szinten 61 százalékkal esett vissza az új álláshirdetések száma). Bizonyos területekre azonban szinte egyáltalán nem volt hatással a változás. Ilyen volt például az ingatlanértékesítés, a mezőgazdaság, az oktatás és a mérnök munkakörök, de az IT szektor is csak minimálisan érezte meg a járvány hatásait a munkaerőfelvételben.

Meghirdetett állások
(4. negyedév, 2020/2019, százalék)
mezőgazdaság28
építőipar25
egészségügy és gyógyszeripar22
oktatás, kutatás, tudomány17
gyártás, termelés11
vendéglátás és idegenforgalom-79
üzleti támogató központok-37
ügyfélszolgálat és vevőszolgálat-36
cégvezetés és menedzsment-28
szakmunka-25
forrás: Profession.hu

"Egy közelmúltbeli, a magyar vállalatok körében végzett felmérés eredményei alapján elmondható, hogy a hazai cégek többsége optimistán tekint 2021-re, mindössze 5 százalékuk prognosztizál létszámbeli csökkenést, 44 százalék növekedéssel számol" - teszi hozzá Tüzes Imre.