Úgy tűnik, stabilizálódik a munkaerőpiac

A koronavírus második hulláma már egyáltalán nem érte a márciusihoz hasonló sokként a hazai munkaerőpiacot. 2020 utolsó három hónapja a stabilizálódás és a jövőre való felkészülés jegyében telt, az új álláshirdetések száma csupán egy százalékkal maradt 2019 azonos időszakának szintjétől. Mondjuk, az ágazatok között azért komoly eltérések mutatkoznak.
Molnár Csaba, 2021. január 20. szerda, 17:59
Fotó: Reuters

"2020 a változások éve volt: négy jól elkülönülő szakaszra tagolható a világjárvány hatásait tekintve. Az első negyedév stabilan, biztatóan indult, a látványos fordulatot március 11-re datáljuk: a meghirdetett pozíciók száma azonnal és jelentős mértékben esett vissza. A második negyedév teljes bizonytalanságban és útkereséssel telt. A harmadik negyedév a kárfelmérésről, az új normálhoz való igazodásról és a fokozatos, lassú növekedésről szólt. Az év utolsó három hónapja már a stabilizálódás és a jövőre való felkészülés jegyében telt" - összegzi a tavalyi évet Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója.

A stabilizálódás leglátványosabb jele, hogy 2020 negyedik negyedévében az új álláshirdetések száma már csak egy százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának szintjétől. A márciusi fordulatot követően több szektorban is visszatért a túljelentkezés évek óta elfeledett jelensége, és ez a tendencia egész évben megmaradt. 2020 negyedik negyedévében az egy évvel korábbinál 27 százalékkal jelentkeztek többen a meghirdetett állásokra.

Munkát keresők
(4. negyedév, 2020/2019, százalék)
oktatás, kutatás, tudomány73
marketing, média, pr51
IT programozás és fejlesztés50
fizikai munka47
szakmunka43
vendéglátás és idegenforgalom-84
cégvezetés és menedzsment-44
mezőgazdaság-25

Az év egészét tekintve, 2020-ban összesen 19 százalékkal kevesebb álláshirdetést adtak fel a cégek, mint 2019-ben. Az álláshirdetésekre jelentkezők száma ezzel szemben több mint 26 százalékkal haladta meg a megelőző év összesített adatait. Az álláskeresők létszámának növekedése a Profession.hu-ra feltöltött önéletrajzok számán is nyomon követhető: 2020-ban 23 százalékkal több új cv-t töltöttek fel a felhasználók mint 2019-ben.

Bár összességében talán mutatkoznak a stabilizálódás egyes jelei, a legtöbb szektort azért negatívan érintette a kialakult helyzet, míg egyes ágazatok a járvány valódi vesztesei és elszenvedői lettek (például a vendéglátás és az idegenforgalom, ahol éves szinten 61 százalékkal esett vissza az új álláshirdetések száma). Bizonyos területekre azonban szinte egyáltalán nem volt hatással a változás. Ilyen volt például az ingatlanértékesítés, a mezőgazdaság, az oktatás és a mérnök munkakörök, de az IT szektor is csak minimálisan érezte meg a járvány hatásait a munkaerőfelvételben.

Meghirdetett állások
(4. negyedév, 2020/2019, százalék)
mezőgazdaság28
építőipar25
egészségügy és gyógyszeripar22
oktatás, kutatás, tudomány17
gyártás, termelés11
vendéglátás és idegenforgalom-79
üzleti támogató központok-37
ügyfélszolgálat és vevőszolgálat-36
cégvezetés és menedzsment-28
szakmunka-25

"Egy közelmúltbeli, a magyar vállalatok körében végzett felmérés eredményei alapján elmondható, hogy a hazai cégek többsége optimistán tekint 2021-re, mindössze 5 százalékuk prognosztizál létszámbeli csökkenést, 44 százalék növekedéssel számol" - teszi hozzá Tüzes Imre.

HOZZÁSZÓLÁSOK