Munkahelyeket fenyeget az új dohányszabály

Magyarországon mintegy 10 000, globálisan pedig több millió dohánytermelő megélhetését veszélyezteti az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dohánytermék-adalékanyagokra vonatkozó, előkészületben lévő szabályozása (FCTC) a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége (Madosz) szerint.
MTI-Eco, 2010. szeptember 16. csütörtök, 19:20
Fotó:

Világszerte számos ország, így a magyar kormány is fenntartással fogadta a WHO tervezetét, és június végén az elsők között jelezte a szabályozástervezet elutasítását - emlékeztet a közlemény. Bényei Illés, a Madosz elnöke hangsúlyozta: ismét ki kell állni a kormány döntése mellett, ez döntő fontosságú a WHO FCTC tervezetével kapcsolatos pénteki uniós tárgyalásokon. A szövetség elnöke külön felhívta a figyelmet a szabályozás miatt a feketepiac elburjánzására.

A WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményének tudományos megalapozatlanságáról hónapok óta vitáznak szakmai berkekben, ez a dokumentum a dohányzás "vonzóságának" csökkentését próbálja elérni a dohánytermékekben felhasznált összes adalékanyag és a dohánykeverés megtiltásával.

A Nemzetközi Dohánytermelők Szövetségének (ITGA) nemrégiben petícióban érvelt amellett, hogy vegyék figyelembe annak a több millió családnak az érdekeit, akiknek a dohánytermeléstől függ a megélhetése, és felkérik az érintett országok kormányait, hogy utasítsák el a szabálytervezetet - tartalmazza a közlemény.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Veczelin, 2010.09.16 21:49

Ha az EU Magyarországnak azért korlátozta a culortermelését 1/5-ére, hogy a behozatallal a fejlődő országokat segítsük, akkor ebben a helyzetben ellentmondás lenne elfogadni a WHO FCTC tervet, és ezzel 10 000 család megélhetését tenné lehetetlenné.
Szerintem egy egészségre káros termék megvédése a mai szemléletben szinte lehetetlen.
Ehhelyett a cukortermelési kvóta emelését kellene szorgalmazni, mondván, a dohánytermelők megélhetését a cukortermelés biztosítaná.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html