BUX
37954

Munkanélküli? Itt a jó hír!

A magyarországi cégek 68 százaléka tervez létszámbővítést a Hay Group nemzetközi menedzsment tanácsadó cég felmérése szerint, amely az idei év foglalkoztatással és javadalmazással kapcsolatos terveire kérdezett rá.

MTI, 2015. április 2. csütörtök, 17:19

Létszámcsökkentéssel a vállalatok negyede számol. Mindkét csoportban tíz százalékos létszámváltozást terveznek, így a munkahelyek számának enyhe növekedése várható, mert a munkahelyek bővítését tervező cégek jóval többen vannak, mint a csökkentést tervezők - derül ki az MTI-hez csütörtökön eljuttatott összefoglalóból. A tavalyi eredmények alapján a Magyarországon működő társaságok 90 százaléka tervezi bónusz kifizetését.

A cégek többsége, 68 százaléka az előre eltervezett bónuszt fizeti ki. Csak a vállalatok 7 százaléka ért el olyan jó eredményeket, hogy a 2014 elején számoltnál nagyobb bónuszokat ad dolgozóinak. A cégek 25 százaléka fizet majd ki kevesebb bónuszt, mint amit tavaly tervezett.

A felmérés szerint a cégek nagyobb része, 57 százaléka a cafeteria esetében teljes mértékben áthárítja a munkavállalókra az adónövekedés terhét, és csak 22 százalék kompenzálja teljes mértékben a kiesést.

A vállalatok többségénél nem emelkedik majd a keretösszeg, csak 15 százalékot ér el a cafeteria összegét növelni kívánó cégek aránya. Az összeg csökkentése a cégek alig 1 százalékát érinti.

A társaságok 41 százaléka módosítani kívánja a választható elemeket, hogy az adóváltozások negatív hatását minél inkább csökkentsék.