Műsorok szűnhetnek meg az MTV-n - ez a spórolás ára

A nézők számára fontos közszolgálati műsorok megszüntetéséhez vezetne, indokolatlan és elfogadhatatlan lenne, ha több mint ötmilliárd forinttal csökkentenék jövőre a Magyar Televízió (MTV) finanszírozására fordított költségvetési összeget - áll a közszolgálati médium sajtóközleményében.
NAPI, 2009. szeptember 3. csütörtök, 12:22

A közmédiumokat fenntartó adófizető polgárok, a nézők szempontjából is elfogadhatatlan, ha jövőre drasztikusan, legkevesebb ötmilliárd forinttal csökkentik az MTV finanszírozására eddig fordított költségvetési összeget - jelentette ki Medveczky Balázs ügyvezető alelnök, miután a Népszabadság tegnapi számában ismertette az elvonás tervét. Hozzátette: a közmédiumok működésében elérhetők megtakarítások, de ez nem lehet egyenlő az MTV megbénításával, azzal, hogy elveszik a vezető köztelevízió forrásainak csaknem 20 százalékát.

Az amúgy is alulfinanszírozott MTV az elvonások miatt nem tudna fontos közszolgálati műsorokat készíteni az évtizedek óta megszokott időkeretben. Veszélybe kerülne például a vidék életéről szóló regionális hálózat fenntartása, a hitéletet bemutató vallási, és a nemzetiségek mindennapjairól szóló kisebbségi műsorok léte.

Az MTV 2005 óta eredményesen gazdálkodik, ngéy éve folyamatosan nyereséggel zár, míg az azt megelőző tíz évben 50 milliárd forint veszteséget halmozott fel - mondta Nagy Attila gazdasági igazgató.

Továbbá a médiatörvényt sértené az a kormányzati "spórolási" terv, amely előírná, hogy az m2 csatorna adását műholdról ne sugározza az MTV. Az is a nézők érdekében állna, hogy folytatódjon a digitális átállás. A tervezett megszorítások, a pénzkivonás viszont a megkezdett fejlesztések leállítását vonná maga után az MTV-ben. Ez azt is jelentheti, hogy ahelyett, hogy egyre több HD tartalom készülne Magyarországon, csökkenne a korszerű technológia alkalmazásának aránya.

Nagy Attila gazdasági igazgató szerint lenne lehetőség a közmédiumok finanszírozását európai módon átalakítani. Erre az MTV több szakmai javaslatot is tett, de ezek egyelőre nem találtak meghallgatásra.

HOZZÁSZÓLÁSOK