A nemzetközi műkereskedelemben mérföldkőhöz érkezett a kortárs művészet piaca az elmúlt 1-2 évben. Korábban alábecsült és elhanyagolt szegmens volt a kortárs, amely 2000-ben globálisan még csupán 100 millió dollár bevételt termelt, mára viszont - az Artprice Report 2000-2020 szerint - 2 milliárd dollár forgalmat generál.

Az eladott műtárgyak száma 20 év alatt több mint tízszeresére, 12 ezerről 123 ezerre ugrott. A nemzetközileg legismertebb ma is élő művészek árai utolérték a legértékesebb klasszikus mesterekét.

Van kereslet, online is lehet vásárolni

A kortárs művészet piaca a járvány alatt is dübörög. A félelmek ellenére ugyanis a műtárgybefektetéssel szembeni bizalom rendületlen, és az egyik legstabilabb pozíciót élvezi a befektetési lehetőségek közül - hívja fel a figyelmet a Virág Judit Galéria a közleményében.

A kortárs műtárgyvásárlási hajlandóság is kimutathatóan nőtt, amelynek kedvezett az, hogy a kortárs művészeti ágak tudtak leggyorsabban adaptálódni az online térbe költözött aukciós és eladási körülményekhez. 2020. szeptember végéig 400 millió dollárral többet termeltek, mint 2019 egészében. Az évtizedek óta fej-fej mellett haladó Sotheby's és Christie's közül előbbi például a már 2019-ben bevezetett digitalizációs folyamatainak köszönhetően tízszer annyi műtárgyat tudott eladni 2020 márciusában, mint riválisa, júniusban pedig online eladási rekordot is döntött Francis Bacon triptichonjával 84,5 millió dolláros leütési árral.

A legsikeresebb kortársak műveinek leütési árai a Virág Judit Galéria árverésein.

Hasonlóan dinamikus trendek jellemzőek a magyar kortárs művészet piacon, amely a rendszerváltás után szinte a semmiből nőtte ki magát. A tavalyi év több szinten is áttörést hozott az élő művészek számára, amely a kereslet és az árak jelentős növekedését idézte elő - írják a közleményben.

Ebben kulcsszerepet játszott a Virág Judit Galéria 2019 őszi, kiugró rekordokat elérő kortárs művészeti árverése. Az év két legdrágábban eladott élő művész által készített műve itt kelt el: Lakner László Metamorfózis (1964-1967) című festménye 42 millió forintos leütési áron, és Nádler István Kapcsolatok című műve 35 millió forintért - egyben életműrekordok mindkét festő életében.

Reigl Judit 2018-as 65 milliós rekordja kiemelkedő mind a magyar műtárgypiac, mind a művész korábbi eladásaihoz képest. Egy idei szenzáció volt Bak Imre Orange című festményének eladása októberben a varsói Polswiss Art aukciósház árverésén, 46,2 millió forintnak megfelelő összegért.

A Műtárgy.com tavalyi adatai, köztük a 20 legjobban szereplő kortárs magyar művész teljes aukciós bevétele, megerősítik a nemzetközi trendeket. Míg 2009 drasztikus visszaesést hozott az eladásokban az előző évhez képest, összesen 35 millió forintos aukciós bevétellel, 2018-ra a top 20 aukciós művész összbevétele tízszeresére, 350 millióra nőtt.

A Virág Judit Galéria Háború utáni és kortárs művek árverését november 15-én tartják a Budapest Kongresszusi Központban.