Mutyigyanú az államilag iránytott turisztikában?

Újfajta állami részvénytársaságokat hozna létre a kormány, hogy azok menedzseljék a kiemelt turisztikai beruházásokat. A döntés váratlanul érte a turisztikai szakembereket és van, aki mutyigyanút emleget - írja a hvg.hu.
Napi.hu, 2016. november 23. szerda, 10:31
Fotó: Napi.hu

A lap szerint a teljesen állami tulajdonban lévő zrt.-k mindent megkapnak a kormánytól, ami a munkájukhoz szükséges. Ezek közül is a legértékesebb imput az ingatlanvagyon. A kormány rendeletben sorolja fel - helyrajziszám-pontossággal - azokat az állami tulajdonú ingatlanokat, amelyeket teljesen ingyen az állami turisztikai cégeknek a vagyonkezelésébe ad. Méghozzá 30 évre, kivéve, ha más időtartam "észszerű", mert akkor annyi időre lesznek a közvagyon kezelői.

De egy sor más szempontból is kivételezett helyzetbe hozzák a turizmus zrt.-ket: a kiemelt beruházásnak minősülő terveik megvalósításába adott település önkormányzatának, illetve építési osztályának erősen megkurtított beleszólása lesz. Zöld utat is kapnak, mivel nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közfeladatot látnak el, a bürokráciában extra gyorsnak számító 15 napos határidővel kell pörögnie az ügyeiknek a hatósági eljárásoktól kezdve a közművekkel kapcsolatos tervek elbírálásáig - írja a hvg.hu.

A szakemberek aggódnak. Mi lesz például, ha a cégek egy létező hotel szomszédságában fognak állami pénzből fejleszteni, hogy jól menjen az a hotel. Egy másik szakember attól tart, hogy a cégeket később privatizálhatják.

Többen is arra a véleményre jutottak, hogy a parlament előtt lévő tervezet olyan, mintha a háttérben már eldöntött elképzelésekhez gyártottak volna le egy jogszabályt.

HOZZÁSZÓLÁSOK