Folytatódik a kavarás az MVM könyvizsgálója körüli ügyben: ahogy arról korábban írtunk, még az év elején akadt konfliktusa az állami tulajdonú MVM-csoportnak a saját könyvvizsgálójával, a KPMG-vel, amely nem volt hajlandó aláírni a 2017-es évről szóló pénzügyi beszámolót. A revizorok azt kifogásolták, hogy egy svájci leányvállalaton - MVM International AG - keresztül közbeszereztettek egy termelésfelügyeleti digitális rendszert (ktm), amelyet sem rendesen prezentálni nem tudnak, sem tisztázni, hogy miért egy révkomári vállalkozástól vásárolták meg, úgy hogy az a területen teljesen ismeretlen. Azóta az állami energetikai cégnél vizsgálat van folyamatban, már a csere könyvvizsgálót is lecserélték, és feltűnt egy panamai offshore-cég is az ügyben.

Hétfői számában arról ír a Népszava, hogy távozik az MVM Informatika éléről Lazarovits Márk, aki a Synergon Informatika Zrt. korábbi vezetője volt. Őt onnan ismerheti a közvélemény, hogy a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes elleni büntetőeljárásban róla állította azt Balogh Zsolt volt BKV-vezérigazgató, hogy eljuttatott egy pénzzel teli nokiás dobozt Hagyónak.

Utódja is érdekes: az új vezér a régi, Székely Attila, aki 2010-től tavalyig töltötte be ugyanezt a posztot.

A kormány részéről a felügyeletet ellát Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyonért felelős miniszter vizsgálatot folytat, de erről egyelőre csak annyit közöltek, hogy a folyamatba neves külső és belső szakértőket vontak be, de a teljes körű lezárásig felelősségteljes következtetések nem vonhatóak le.

A fotó forrása: Pixabay.