MVM-es beszerzési botrány: hamarosan minden kiderül?

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek ki kell adnia a zűrös termelésfigyelőrendszer-beszerzési ügy belső vizsgálatát elrendelő határozatokat - döntött a szocialista Tóth Bertalan keresetére a Fővárosi Törvényszék.
Domokos László, 2019. május 20. hétfő, 09:54
Fotó: Napi.hu - Képünk illusztráció.

A nem jogerős döntés értelmében az állami társaságnak ki kell adnia a központi termelésmegjelenítő és -felügyeleti (ktm) -rendszerrel, valamint az MVM International AG-val kapcsolatos belső vizsgálatok elrendelő határozatait - számolt be a Népszava.

Az ellenzéki politikus adatkérését először azzal hárította el a cég, hogy a ktm-szerződés vizsgálatára szakértőket bízott meg, a vizsgálatok pedig zajlanak. A bíróság előtt pedig azzal érveltek, hogy ezek olyan "döntést megalapozó, folyamatban levő, komplex, több egymásra épülő lépésből álló folyamat indító dokumentumai", amit nem kötelesek kiadni. A bíróság szerint viszont, bár az előkészítő iratok tíz évig titkosak, az elrendelő határozatok nem tartoznak e körbe.

Az MVM tavalyelőtt saját újonnan alapított, titokzatos svájci leányvállalatától, az MVM International AG-tól szakértők által szükségtelennek, csaknem ötmilliárdos árához képest talán ha néhány tízmilliós értékűnek tartott úgynevezett "központi termelésmegjelenítő" rendszert vásárolt. Akkori könyvvizsgálójuk, a KPMG ezt állítólag nem hagyta szó nélkül, így pénzügyi jelentésüket egy másik céggel fogadtatták el.

HOZZÁSZÓLÁSOK