Találgatják a gigantikus lenyúlás módszerét

Az MVM ötmilliárd forintot fizetett egy olyan termelésfelügyeleti rendszerért, amire valószínűleg nincs szüksége és szakértők szerint talán százmilliót ér. A bírálók közpénzlenyúlásra gyanakszanak.
Komócsin Sándor, 2018. szeptember 10. hétfő, 09:43
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Alig ér valamit az MVM Magyar Villamos Művek által saját leányvállalatától, a svájci bejegyzésű MVM International AG-tól tavaly közel ötmilliárd forintért megvásárolt "központi termelésmegjelenítő és felügyeleti (ktm) rendszer" - írja a Népszava az ügyet közelről ismerő forrásokra hivatkozva.

Egyikük a csomag hardver- és szoftverelemeinek összértékét legfeljebb ha százmillió forintra teszi. Elmondása szerint az egységes márkajelzés nélküli rendszer monitorokból, számítógépekből és internetes adattovábbító programokból áll.

Egy ilyen eszközre a komolyan hangzó elnevezés ellenére az MVM-nek nincs érdemi szüksége. Már csak azért sem, mert ellenkező esetben eddig is működtettek volna hasonlót.

Mindezek alapján több milliárd forint közpénz lenyúlását sem tartják kizártnak az ügyletet ismerő források. A háttérben mindenki a Fideszt emlegeti. Erre utalhat, hogy a Svájcban alapított fiókcég igazgatóságában helyet kapott Mihalovics Péter, Seszták Miklós egykori nemzeti fejlesztési miniszter volt kabinetfőnöke. Az értelmi szerzőket tehát valahol a korábban az MVM-ért is felelős tárcavezető környezetében sejthetjük.

A lenyúlás konkrét menetére szintén nagyjából egyforma feltételezések forognak. Eszerint az MVM International AG a ktm-et maga is haszon nélkül, körülbelül ötmilliárd forintért vásárolta meg egy következő láncszemtől.

Így a hatalmas summa vagy több kamuvállalat között elporlasztva, vagy egy sokadik, a monitorokat, laptopokat és szoftvereket nagyon olcsón megvásárló, majd azokat több ezer százalékos haszonnal eladó társaságnál, egy helyen jelentkezik. Ebből pedig a milliárdok már "tisztára mosva", haszonként szabályosan felvehetőek.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK