"A jelenlegi készletszint mellett körülbelül egy hónapra elegendő tartalékokkal rendelkezik az ország" - idézi a közlemény Fritsch Lászlót, az MVM Csoporthoz tartozó MFGT Zrt. vezérigazgatóját.

Az egyetemes szolgáltatók részére szükséges gáz tárolását miniszteri rendelet szabályozza, ezért a lakossági fogyasztók és a közintézmények földgázellátása tárolói oldalról teljes mértékben szavatolt. A versenyszféra vállalkozásai ugyanakkor egyre kevesebb gázt tároltatnak, így akár egy elhúzódó hideg tél, vagy egy bizonytalan import helyzet tartogathat számukra kockázatot - tette hozzá a cég vezetője.

A gázfogyasztás az utóbbi években - a lakossági energiahatékonyságot növelő beruházásoknak, a takarékos felhasználásnak és részben az enyhébb időjárásnak köszönhetően - jóval mérsékeltebb a korábbi időszakhoz képest, a csúcsfogyasztás a leghidegebb téli napokon éri el a 70 millió köbmétert, és ez is csak néhány napra jellemző. Az átlagos napi fogyasztás ennél mintegy tízmillió köbméterrel kevesebb, a jelenleg letárolt készlet a teljes éves fogyasztás közel 30 százalékát fedezi.

Az MFGT tárolói teljes feltöltöttség esetén naponta 50 millió köbmétert képesek kitárolni, ami egy hideg téli napon Magyarország földgázfogyasztásának 70 százalékát fedezi. A stratégiai tároló megjelenése tovább erősíti Magyarország ellátásbiztonságát.

A Magyar Földgáztároló Zrt. négy tárolója - a zsanai, a pusztaedericsi, a hajdúszoboszlói és a kardoskúti - összesen 4,4 milliárd köbméter gáz tárolására alkalmas, a stratégiai földgáztárolón kívül. A céget törvény kötelezi arra, hogy transzparens módon biztosítsa a hozzáférést a tárolókhoz a gázpiac összes szereplőjének.

Ma a tárolói kapacitás elegendő Magyarországon. A tárolók fő szerepe jelenleg az, hogy lehetővé tegyék a kereskedői gázvásárlások szezonális kiegyenlítését, azt, hogy a kereskedők akkor vásárolhassanak, amikor az számukra előnyös. Emiatt a megrendelők számára fontos a tárolók rugalmas alkalmazkodása, és az MFGT ezt az előnyt biztosítja számukra - ismerteti közleményében a társaság.

Korábban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) is azt közölte az MTI-vel, hogy megfelelő az egyetemes gázszolgáltatók felkészülése a téli időszakra a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legutóbbi jelentése szerint. A tárca a Népszava hétfői cikkére reagált, amelyben Holoda Attila, az Orbán-kormány volt energetikai helyettes államtitkára azt mondta: a mintegy 4,2 milliárd összkapacitású hazai tárolókban mindössze 1,7 milliárd köbméter körüli gázmennyiség van jelenleg, és a készletszint mellett a hideg téli időszakban szokványos napi 70 millió köbméteres gázfogyasztásnál a gázkivételi kapacitások korlátai miatt csak napokig garantált az ország teljes körű ellátása, ha az orosz beszállítások korlátozása vagy leállítása miatt kiesik a napi 15-20 millió köbméteres, vezetéken érkező import.

A NFM az MTI-hez eljuttatott írásos válaszában közölte: a hazai szabályozás szerint a földgáz egyetemes szolgáltatóknak az általuk ellátott felhasználók teljes téli fogyasztása 60 százalékának megfelelő tárolói készlettel kell rendelkezniük a téli időszak kezdetére.