Elfogadta a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. igazgatósága mai ülésén a paksi atomerőmű bővítésének gyakorlati előkészítését koncepciójának tervezetét - közölte a Napival a társaság.

A koncepció célja a paksi telephelyen létesítendő új blokkok előkészítésének, optimális rendszerbe illeszthetőségére vonatkozó vizsgálatok elvégzésének, az engedélyek teljes körű megszerzésének és a pályázati kiírás feladatainak összefoglalása.

A dokumentum nem döntéseket, hanem az engedélyezésre és a pályázati kiírás előkészítésére vonatkozó alapelveket tartalmaz, a következő időszak tevékenységét foglalja rendszerbe.

A koncepció szerint a szóba jöhető telephelyek közül a paksi atomerőmű területén oldható meg legolcsóbban az új blokkok felépítése, melyek várható üzemideje 60 év lesz, az új blokkok építése nem igényel állami támogatást.

Az MVM üzleti stratégiájában megfogalmazott fejlesztési célok időben, és így a finanszírozás oldaláról is jól ütemezhetőek, az MVM Csoport felkészült arra, hogy a szükséges beruházásokat alapvetően saját forrásokból, a cégcsoport erőforrásainak mozgósítása révén megvalósítsa.

A két új blokk egyenként 1000-1600 megawatt nagyságú lehetnek, a létesítési költség pedig megawattonként 2-3000 euró. Az új reaktorokat 2020, illetve 2025 után helyezhetik üzembe.

Az Országgyűlés 2009. március 30-án 94,5 százalékos többséggel előzetes, elvi hozzájárulását adta az atomerőmű telephelyén létesítendő új blokk, blokkok előkészítéséhez.