Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az autóipari vállalat minden dolgozójának egységesen bruttó 25 ezer forintnyi fizetésemelést ajánl 2017-re és 2018-ra vonatkozóan. A választható béren kívüli juttatások mértékét a 2017-es évre 595 ezer, míg 2018-ra 620 ezer forintban határoznák meg - adta hírül az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ).

Ezen felül döntöttek a munkavállalói elkötelezettséget támogató jutalmak bevezetéséről is: a jubileum bónusz a vállalatnál eltöltött ötödik év után járhat, ekkor bruttó 50 ezer forint egyszeri kifizetést, vagy cafeteriát jelenthet. A bónusz összege ötévente, sávosan 50 ezer forinttal emelkedne, így a társaságnál ledolgozott 30. év után már bruttó 300 ezer forintos egyszeri éves kifizetést kínálhat.

A másik jutalom, a lojalitás bónusz a vállalatnál eltöltött első 5-10 év során havi bruttó 5 ezer forint kifizetést jelentene. A szintén sávosan emelkedő kedvezmény a 15. év után már bruttó 10 ezer, míg a 25. évre már 20 ezer forintnyi pluszdíjazást kínálhat a munkatársaknak.

Nincs meg az összhang

Az AHFSZ egyet ért a vállalattal abban, hogy a konszernben kialakult helyzetre megfelelő válasz egy hosszú távú, kétéves megállapodás. Szintén támogatják, hogy az Audi a jövőben jutalmazná a dolgozók lojalitását. A választható béren kívüli juttatás mértékével azonban a szakszervezet nem ért egyet. Úgy látják, a munkáltató által tett alapbér-emelési javaslat is jelentősen elmarad a munkavállalói elvárásoktól. A kormányzati intézkedések, mint például a munkáltatói járulékok csökkentése, de legfőképpen a garantált bérminimum összegében történő változások is szükségessé teszik a nagyobb mértékű alapbéremelést - érvel az érdekképviselet.

Az AHFSZ, a 2017-es évre, valamint 2018-ra is egységesen mindenkinek bruttó 45 ezer forintos béremelést követel. A választható béren kívüli juttatások körében pedig mindkét évre 650 ezer forintnyi keretet javasolnak az Audinak. A jubileum és lojalitás bónusz konstrukcióját azonban elfogadják, ezeket a vállalattal együtt a bértárgyalások során közösen dolgozták ki.

A szakszervezet a megfogalmazott javaslatának elérése érdekében tovább folytatja a munkáltatóval a tárgyalásokat - közölték.

Hajszálon múlott, hogy nem tört ki sztrájk

Az idei bérmegállapodást csak 2016 április elejére sikerült tető alá hozni a győri Audinál. Egységes alapbér-emelés nem volt: a dolgozói bérfejlesztések mértéke bruttó 15 és 20 ezer forint között változott négy fizetési kategóriában. Az akkori megállapodás keretében minden,a teljes 2016. évet ledolgozó munkatárs számára egyszeri bérkiegészítést bocsátottak rendelkezésre, ennek mértéke 20, 40, illetve 60 ezer forint volt az egyes bérsávok szerint. A béren kívüli juttatást mindenkinek, évi 570 ezer forintban jelölték ki.

A bérmegállapodás előtt, az Audi gyárában heteken keresztül sztrájkhangulat uralkodott, ám a vállalatnak végül sikerült elejét vennie a munkabeszüntetésnek. 2017- ben azonban ismét nehéz dolga lehet a cégnek, hiszen a mostani bérkövetelés jelentősen felülmúlja a 2016-ost.