Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Változik a fejlesztések után többek között a félkésztermék gyártása, az energiaellátás, a karbantartás, a gyártáskövetés és a gyártástervezés is. A tatabányai gyár az európai Bridgestone gyárak közül másodikként indítja el az okosenergia ("Smart Energy") rendszert. A vállalat komoly elvárásokat támaszt az új technológiákkal szemben, célja az, hogy azonos dolgozói létszám mellett, 10 százalékkal kisebb energiafelhasználással 2021-re évi 7,2 millió darabra növelje abroncstermelését.

A fejlesztés alapja, hogy Tatabányán már több mint 60 százalékos a digitalizált technológia részesedése a gyártatásnak. Az Examination a Bridgestone mesterséges intelligencia alapú, nagy termelékenységű gyártástechológiája 480 ponton méri és ellenőrzi az abroncsok minőségi paramétereit. A fejlesztésnek hála 15 százalékkal egyenletesebb lesz a minőség, sőt kétszer annyi, átlagosan napi 6 000 abroncsot gyártanak már így. A rendszer érdekessége, hogy minden egyes abroncsról 700 MB-nyi adatot gyűjt, ami 4 Terrabájtnyi adatot jelent naponta.

A digitalizáció a karbantartásban (Smart Maintenance) is jelentős szerepet fog játszani: a mesterséges intelligencia adatelemzéssel jelzi előre a gyártógépek várható meghibásodásait, ezért tervezhetők lesznek a karbantartási ciklusok. Egyszerűsödnek a Bridgestone gyár logisztikai folyamatai is. Az okos alapanyag (Smart Materials) technológia bevezetésével a gyár szakemberei teljes mértékben online tudják majd követni és irányítani az előkészített alapanyagok és a félkész termékek útját a gyáron belül.

A fejlesztések miatt a cég a képzésre is nagyobb hangsúlyt fektet.