Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A találat az északi TAL koncessziós területen van, amelynek a Mol az operátora. A Mamikhel-S-1-es kúton elvégzett fúrás mélysége mintegy 5 kilométer, és a tesztelés során a kút naponta 6516 hordó egyenértékű szénhidrogént termelt. A kút további tesztelése folyamatban van - írják.

Berislav Gaso, a Mol-csoport kutatás-termelési ügyvezető igazgatóját is idézik a a közleményben, szerinte a legújabb pakisztáni találat a TAL koncesszió mélyebb rétegeiben nyit újabb lehetőséget, emellett a Mamikhel S-1 felfedezés tovább erősíti a térség energiabiztonságát. Az olajtársaság operátorként naponta mintegy 90 ezer hordó egyenértékű szénhidrogént termel ki a TAL koncesszióban, amelyben 8,4 százalékos a részesedése. A magyar vállalatnak a konzorciumban három pakisztáni állami és egy magán olajvállalat a partnere.

A magyar társaság 21 éve van jelen az ázsiai államban, ahol 4 szénhidrogén blokkban van érdekeltsége. A mostani a Mol 13. találata Pakisztánban, a magyar vállalat által működtetett TAL koncesszió az ország második legnagyobb PB-gáz és olajtermelője, a 200 milliós Pakisztán gázellátásának csaknem 9 százalékát adja.

A Mol célja kutatás-termelési üzletágának nemzetközi erősítése, három hónapon belül ez a Mol második találata, márciusban a Mol Norge az Északi-tenger norvég részén bukkant olajra.

A Mol-csoport kutatás-termelés üzletága 14 országban van jelen, melyek közül 9 államban termel. A Közép-európai tevékenység mellett a Mol ott van a Független Államok Közösségében, Közel-Keleten, Afrikában, Pakisztánban és az Északi-tengeren.

A Mol-csoport áprilisban jelentette be, hogy megvette az amerikai Chevron azerbajdzsáni érdekeltségét a világ egyik legnagyobb olajmezőjében. A 9,5 százalékos ACG mező részesedés napi 20 000 hordóval erősíti a cég-csoport termelését, ami a jelenlegi termelés csaknem ötöde. A nemzetközi terjeszkedés célja készletpótlás, hiszen a Mol szénhidrogén-termelésének mintegy 60 százaléka a régióból - Magyarország és Horvátország - származik. A helyi mezők kimerülőben vannak, idővel egyre kevesebb szénhidrogén termelhető ki belőlük - írják a közleményben.