Nagy változás jön szeptember 1-től

A Világítástechnikai Társaság elnöke szerint a magyar fényforrás piacon mintegy 20 százalékot képviselhet a halogén termékek aránya, amelyeket szeptember 1-je után ki kell vezetni a piacról - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2018. augusztus 29. szerda, 15:23
Fotó: Pixabay

Nagy János az MTI-nek elmondta, hogy Magyarországon egyedül a Tungsram foglalkozik halogénizzók gyártásával, a kereskedők pedig igyekeztek feltölteni készleteiket, mert egy ideig még lesz rá kereslet.

Az Európai Bizottság rendelete alapján 2018. szeptember elsejétől Európában betiltják a halogénizzókat, helyette a LED-es technológiát kell alkalmazni, a raktáron lévő készletet azonban még értékesíteni lehet.

A Tungsram időben felkészült arra, hogy az Európai Unió 2018 szeptember elsejétől betiltja a halogénizzók forgalmazását - mondta Vámos Zoltán, a Tungsram-csoport általános világítástechnikáért felelős igazgatósági tagja. Szerinte a világítástechnikai gyártóknak is volt idejük felkészülni az új helyzetre, hiszen a közösségi rendelet 2009-ben született, előkészítése azóta zajlik, a Tungsram pedig termelését évek óta ennek szellemében irányítja.

A halogénizzóit a Tungsram elsősorban az Európai Unión kívüli területeken értékesíti, így az EU szeptember 1-től hatályos tiltása nem befolyásolja a gyártást és az értékesítést - tette hozzá.

A halogéntechnológia kivonásnak környezetvédelmi oka van, a halogénizzók ötször annyi energiát használnak, mind a LED-es fényforrások, illetve jóval több hőt termelnek. Szakértők szerint a halogének kiszorításával 15 millió tonnánál is több szén-dioxid-kibocsátást lehet évente megtakarítani Európában.

Képünk forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2018.08.30 15:20

Mi lesz a nagy változás ??? Jön szeptember 2. a.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Meister, 2018.08.30 14:56

@laci_52: A cikk csúsztat, de már a téma ahogy bejött Magyarországra, az első fordításnál elveszett a lényeg...
CSAK a háztartási halogénizzókról van szó. Azaz ipari felhasználású és gépkocsiizzókra nem vonatkozik a dolog.

Amit nem tudok, hogy a GU5.1 és hasonlókra is vonatkozik-e most vagy csak az E27-re és gyertyákra. Mert a GU-s izzóknál nincs még normális ledes pótlásra lehetőség. Erős a gyanúm, hogy csak az E27 és gyertyaizzókra vonatkozik csak. De nem én vagyok az újságíró, azoknak meg sokkal jobb írni egy ilyen riogató cikket, mint utánajárni a dolgoknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2018.08.29 15:38

Régebbi autókban rengeteg halogén fényszóróizzó van. Azokat mire cserélhetjük majd, ha kiégnek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html