Nagy a baj a szolgáltató központoknál

Nehezen találnak megfelelő szintű nyelv- és informatikai tudással bíró munkatársakat a szolgáltató központok, ezért mind gyakrabban az országhatárokon kívül toboroznak munkatársakat. A munkaerőhiány az ssc-k szaporodását is korlátozza - derül ki a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség kutatásából, amelyet a hvg.hu szemlézett.
Szepesi Anita, 2018. március 24. szombat, 14:41
Fotó: Napi.hu

A magyarországi szolgáltató központokban (ssc) dolgozó külföldiek aránya tavaly 13 százalékra nőtt az előző évi 9 százalékról, miután a cégek nehezen találnak megfelelő nyelvtudással rendelkező fiatalokat, s még nagyobb kihívás az informatikában jártas szakember felvétele - olvasható a portál cikkében. A pozíciók betöltéséhez szükséges idő egyre nő, míg 2013-ban átlagosan 45 nap volt, tavaly már 49 nap kellett hozzá, bár ebben a közvetítők maguk is ludasak a bürokratikus ügykezelésükkel.

A magyarországi ssc-kben nagyjából 6 ezer üres állást tartanak nyilván, a mintegy 44 ezres összlétszám csaknem 15 százalékát.

Tavaly összesen több mint húsz nyelven szolgáltattak a hazai ssc-k, az angol, a német, a magyar, a francia, az olasz és a spanyol a leggyakrabban használt nyelv, de a holland, az orosz és a portugál is mind több cégnél jelent meg a portfólióban.

A lapnak nyilatkozó szakértő szerint főleg az alacsony képzettséget, de stabil nyelvtudást igénylő pozíciókat nehéz betölteni, különösképpen ha az angol mellett egy másik nyelv ismeretét is elvárja a cég.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2018.03.24 15:45

Miért kell terjeszteni a hazugságot?
Dolgoztam épp elég ukránnal, sőt, a lakóhelyemre már a 80-as évektől érkeztek és kaptak lakást is ukránok.
Pontosan tudom, hogy milyenek, és mennyit ér a tudásuk.
Fejezzék be a magyar dolgozók lejáratását!
Ukrán/magyar építészmérnöknő egy kisboltban eladó. Rendes, aranyos, de itt nem tudott elhelyezkedni a diplomájával, és el is ismerte, hogy csak egyféle panelházat tud megrajzolni.
Nem tervezni, rajzolni!
A keleti blokkban még nálunk volt valamire való képzés, meg néhány román líceumban. Meg Yugo-ban.
Nem kell degradálni a magyart, mert csak azért hozzák szervezetten az ukránokat, mert olcsóbbak.
Nekünk inkább a politikusokat kellene lecserélnünk és nem ukránra, hanem finn, svájci, osztrák emberre. Emberre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html