A 25 ezerből eddig mindössze néhány ezer italautomatába szerelte be a Magyar Posta az automata felügyeleti egységeket. A szerkezet működési elve hasonló az online kasszákéhoz. Online kapcsolatot teremt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint az automaták között, így ellenőrizhető lenne forgalom - olvasható a portálon.

"Hiába kérdeztük többször az adóhivalt arról, látják-e a forgalmi adatokat. Érdeklődtünk, hogy rendben vannak-e a számok. Választ nem kaptunk, nem tudjuk, hogy minden megfelelően zajlik-e" - mondta Szöllősi Balázs, a Magyar Ital-és Áruautomata Szövetségének elnöke.

A szervezet kérései süket fülekre találtak, így sok helyen ott, ahol eddig 60-70 forint volt egy kávé, mára 100 forint fölé nőtt az ára, de a többi termék nagy része is ennyivel drágult. Ezzel pedig a kiskeresetű fogyasztók, gyári munkások jártak legrosszabbul.

Tavaly júliusig mintegy 38 ezer automata volt a magyar piacon, legalább 10 ezren már nem is regisztrálták a gépeket. A maradék 25-28 ezerből szerinte maximum 20 ezret kötnek majd be a NAV-hoz.

A kép forrása: Napi.hu/Szabó Dániel