Nagy a gond a magyar boltokban - ez hiányzik, de nagyon

Nagy szükség volna az élelmiszerboltokban az eladókra, mégis kevesebben dolgoztak idén áprilisban, mint tavaly – adta hírül a blokkk.com a KSH adataira hivatkozva.
Kovács Bertold, 2017. június 29. csütörtök, 11:50
Fotó: Napi.hu

Az áprilisi vásárlási láz idején kevesebb eladó dolgozott az élelmiszerboltokban, mint tavaly ilyenkor - írja a blokkk.com. A jelentős húsvéti forgalom közepette eladó, pénztáros és árufeltöltő is hiányzott a boltokból.

Míg a kiskereskedelmi eladók száma 195 ezerre nőtt a tavalyi 192 ezerről, az élelmiszerboltokban 2 ezerrel kevesebben, 85 ezren dolgoztak idén áprilisban - derül ki a KSH adataiból.

Az üres álláshelyek száma több mint 40 százalékkal, 5645 főre nőtt egy év alatt. A szakportál szerint mindez érthetetlen, hiszen a bérek nagyot ugrottak. Az élelmiszerboltokban fizikai munkával idén átlagosan bruttó 34 ezer forinttal lehetett többet hazavinni, mint egy évvel korábban, mivel az eladók átlagos bruttó bére elérte a 194 ezer forintot.

A látványos béremelésnek a kis boltok látják a kárát. Évente több ezer kereskedő kényszerül bezárni az emelkedő bérek miatt. (Jobban félnek a magyaroknál a szlovákok.)

A multinacionális szereplők viszont képesek a jelenlegi magas bérszint mellett is működni. A hazánkban működő német tulajdonú boltláncok akár bruttó 268 és 311 ezer forint közötti összeget is fizetnek munkavállalóiknak. Ráadásul az Aldi és a Lidl jelenleg összesen 645 állást hirdet.

A kereskedelemben megszokott módon a nyári szabadságolások idején a diákok, valamint július elseje után az új konstrukcióban munkát vállaló nyugdíjasok tudják az eladókat pótolni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.06.29 19:30

@na4: "Be kell vezetni az automata pénztárakat"

Azoknak a nyuggerek nem tudják elmesélni az életük történetét, vásárlás ürügyén, ezért az ilyen boltok hamar lehúzhatják a rolót...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2017.06.29 16:20

@na4: Az automta pénztár szépen liviszi az árut a polcokra, beviszi a raktárba a lejárt árukat, és az üres dobozokat is és minden árut a helyére tesz amit a vevők a bolt egy másik részén kiraknak a kosarukból Továbbá árazza a termékeket és segít a vevőnek is. Probléma megoldva. Az meg hogy a kasszázás a bolti tevékenységben csak egy miliméter az meg senkit ne zavarjon.
Az a megoldás hogy többszörözni kell a béreket és akkor majd lesz eladó. A tőkésnek be kell érnie kisebb profittal. Kapitalizmus van. Verseny van a munkaerőért is. Aki nem bírja a béremelési versenyt az húzza le a rolót.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.06.29 15:07

Be kell vezetni az automata pénztárakat, mint a Tesco-ban. Probléma megoldva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html