Nagy baj lesz a vasúton - szakszervezeti vezető

A dolgozók alacsony bére és a hamarosan elérkező több ezer fős nyugdíjazás súlyos munkaerőhiányt idézhet elő a vasúton - közölte a Vasutasok Szakszervezetének elnöke. Meleg János szerint a további bérfejlesztésekkel meg lehetne állítani a folyamatot, melynek kellemetlenségeit az utasok is az elsők közt érezhetik meg.
Inforádió, 2016. december 29. csütörtök, 20:27
Fotó: Napi.hu

A munkaerőpiaci fizetésektől annyira elmaradtak a munkabérek, hogy ezért nem divat már vasutasnak lenni, és nem is könnyű munkaerőt találni a vasutas munkakörökre - mondta az InfoRádiónak Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke. Szerinte ha nem rendezik a béreket, akkor folytatódik az elvándorlás, ráadásul 2019-ig mintegy négyezer dolgozó éri el a nyugdíjkorhatárt, és az ő pótlásukat sem tudja megoldani a vasúttársaság.

"Várhatóan nagy gondok lesznek az üzemeltetésben" - figyelmeztetett a szakszervezeti vezető, és jelezte, a MÁV-vezetés javaslata a tulajdonosnál van, ha azt elfogadják, két év alatt 30 százalékos bérfejlesztést jelentene, s ez szerinte talán alkalmas lenne arra, hogy megállítsa az elvándorlást. "Folyamatosan vannak foglalkoztatási nehézségek szinte minden területen. A forgalmistáknál, a biztosítóberendezések, a felső vezetékek karbantartóinál egyaránt, és ennek a hiányát az utazóközönség érzi majd meg, mert például ha leszakad egy vezeték, akkor nem mindegy, hogy húsz percen belül kiér egy brigád, vagy öt óra alatt."

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

POTUS, 2016.12.29 22:48

Semmi gond! Vissza kell paterolni a 70-80 éves nyuggereket, mozdonyvezetőnek meg váltóőrnek, mindjárt megy a vasút, hasítanak a vonatok, dübörög a MÁV! Mentősök, tűzoltók, katasztrófa-elhárítók, szintén erősítsetek - ha mással nem - 70-80 éves munkaerővel, jön a katasztrófa-szezon!

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html