Eszerint az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa (PST) november 4-től felügyeleti biztosokat rendelt ki a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.-hez. Az MNB ma végzésben közzétett ideiglenes intézkedését a hitelintézet tőkehelyzete, a jogszerű működés szavatolásának szükségessége, s az intézmény működése kapcsán az érdekeltek - elsősorban a betétesek, illetve a hitelezők, tulajdonosok - halaszthatatlan védelme indokolta.

A felügyeleti biztosok ma átvették a hitelintézet irányítását annak igazgatóságától, s gondoskodnak a megfelelő működésről. A jegybank ezzel párhuzamosan ügyfelenként 5 millió forintban korlátozta a hitelintézet által az ideiglenes intézkedés időtartalma alatt kifizethető betétek és más visszafizetendő források maximális összegét. Ezen összeghatáron belül - ha igénylik - nemcsak a lakossági, de az egyéb ügyfelek is hozzájuthatnak követeléseikhez.

A hitelintézet fiókja, internetbankja, kártyaszolgáltatása - a biztosok érkezését követő átadás-átvétel időszakában esetlegesen előforduló rövid szolgáltatási szünetet kivéve - a megszokott módon elérhető, s a korlátozások a befektetési szolgáltatások kapcsán érintett ügyfeleket egyáltalán nem érintik. Az MNB ugyanakkor egyúttal megtiltotta a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.-nek hitel és pénzkölcsön nyújtását, kezesség és bankgarancia vállalását, illetve egyéb bankári kötelezettségek végzését.

Az MNB - mint azt korábban a sajtó útján nyilvánosságra hozta - jelenleg átfogó vizsgálatot folytat a hitelintézetnél. Az állami tulajdonú Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. által delegált felügyeleti biztosok kirendelése, illetve az egyéb korlátozó intézkedések a vizsgálatot lezáró határozat meghozataláig, de legfeljebb egy évre, a betétek és más források visszafizetésének korlátozása maximum 90 napig marad érvényben.

Korábbi lapinformációk szerint a bank részvényeseinek május végi közgyűlése kétlépcsős tőkeemelésre kötelezte a többségi, 51 százalékos tulajdonost. Az első részletet, csaknem 3,5 milliárd forintot június végéig, a másodikat, bő 6 milliárdot július végéig kellett volna betenni, ám a T&T egy fillért sem tett be.

Cégháló

(Jelmagyarázat: vastag nyíl - tulajdonosi kapcsolat. A nagyobb méretért kattintson az ábrára!)

A Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. sem mérete (mérlegfőösszeg szerint a hitelintézeti szektor 0,14 százaléka), sem tevékenysége alapján nem jelent kockázatot a magyar pénzügyi rendszerre - fogalmazott a jegybank.