Nagy bajban a patinás magyar cég partnerei

Összesen csaknem egymilliárd forinttal tartozhat a felszámolás alatt lévő Pápai Hús Kft. a sertéstartóknak. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) a csekély összegű, úgynevezett de minimis támogatással segítene a termelőknek, ez azonban csak részben enyhítheti a károkat, sokaknál pedig – akik legutóbb részesültek benne – nem is alkalmazható.
Napi.hu, 2016. február 22. hétfő, 10:02
Fotó: Napi.hu

A felszámolás alatt lévő Pápai Hús Kft. nem fizette ki a beszállító kistermelőket, és közölték velük, hogy erre ne is számítsanak. Van olyan termelő, akinek 11 millióval tartoznak - írja A Magyar Nemzet. Érdeklődésünk nyomán előbb 250 millió forintos, később már 900 millió forint körüli termelői tartozásról számoltak be a lap informátorai, ezt azonban a felszámoló nem erősítette meg.

A társaság jelenleg kapacitásainak 60-70 százalékos kihasználtságával működik, az állattartó telepek rendben üzemelnek, és eddig a béreket is idejében ki tudták fizetni. Termékeikkel felkészültek már a húsvéti nagyüzemre is, a beszállítókat pedig a felszámolás alatti termelés árbevételéből kívánják kifizetni. A termelők mindenesetre már szervezik a hitelezői választmányt annak reményében, hogy így talán könnyebben hozzá tudnak majd jutni a pénzükhöz.

Ágazati információk szerint a társaság 50-60 sertésbeszállítóval dolgozott, ezek jobbára nagyobbak. A társaság két sertéstelepet is működtetett, ezekre biztosan lesz vevő - vélik helybéliek, akik szerint ez körülbelül száz fő további megélhetését teszi lehetővé. Összességében azonban ennél jóval több, még mindig 700 embert érint a pápai húsüzem felszámolása. Emlékeztettek arra, hogy a miniszterelnök korábban azt ígérte: segítenek a pápaiaknak.

A többség nem járna jól

Az érintettek most azt várják, miben nyilvánul meg ez a segítség. Az FM ugyan de minimis támogatást adna a Pápai Hús beszállító termelőinek, de ebben a - gazdálkodónkénti 4,1 millió forint - támogatásban csak azok a sertéstartók részesülhetnek, akik a megelőző három évben nem kaptak már ilyet, vagy ha igen, de összegében nem érte el a fenti értéket, akkor csak a különbözet jár nekik. A pápai húsüzem beszállítói közül 2013-ban már sokakat segítettek ki ezzel a támogatással, így meglehet, hogy most csak keveseknek jelenthet majd némi segítséget a de minimis támogatás.

HOZZÁSZÓLÁSOK