Nagy bírságot kapott az Orangeways

Jogsértő tájékoztatás miatt több mint 85 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az Orangeways márkanév alatt autóbuszos személyszállítási tevékenységet végző két cégre, a Pivot-Consulting Kft.-re és a Rá-Ba Projektmenedzsment Zrt-re.
Domokos László, 2018. március 14. szerda, 10:32
Fotó: Napi.hu

A GVH szerint a PIVOT-CONSULTING Kft. "f. a.", a WEST BLOCK Zrt., az Orangeways Hungária Kft. "kt. a.", és a RÁ-BA Projektmenedzsment Zrt. hatósági engedélyek hiányában jogsértően keltette a fogyasztókban azt a benyomást, hogy az "Orangeways" márkanév alatt menetrend szerinti autóbuszos személyszállítási tevékenységet folytat és rendelkezik a menetrendszerinti autóbuszjáratok üzemeltetéséhez szükséges engedélyekkel.

E mellett a vállalkozások nem adtak megfelelő tájékoztatást egyéb lényeges, jogszabályban is előírt adatokról a www.orangeways.com honlapon. A GVH a jogsértésért több mint 85 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozásokra, és megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását.

A GVH megállapította, hogy

  • a PIVOT-CONSULTING Kft. "f. a.", a WEST BLOCK Zrt. és az Orangeways Hungária Kft. "kt. a." 2015. július 17-től, míg a RÁ-BA Projektmenedzsment Zrt. 2016. június 16-tól valótlanul keltette azt a látszatot a fogyasztókban, hogy menetrend szerinti autóbuszos személyszállítási tevékenységet folytat, és birtokában van az ehhez a szükséges engedélyeknek is, miközben utóbbiakkal kizárólag az Orangeways Hungária Kft. "kt. a." rendelkezett, és kizárólag a Budapest - Krakkó járat vonatkozásában 2017. június 8. és 2017. szeptember 20. között;
  • a PIVOT-CONSULTING Kft. "f. a.", a WEST BLOCK Zrt., az Orangeways Hungária Kft. "kt. a.", a RÁ-BA Projektmenedzsment Zrt. nem nyújtott megfelelő tájékoztatást a járatok pontos indulási helyéről, az Orangeways hálózatot üzemeltető vállalkozás(ok) nevéről, elérhetőségéről, főbb cégadatairól, valamint az www.orangeways.com weboldal üzemeltetéséért felelős vállalkozásról.

A GVH a kirótt bírság kiszabásakor a vállalkozások - elsősorban a www.orangeways.com weboldalon értékesített - jegybevételeire alapozott. Súlyosító körülményként értékelte, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat időben elhúzódott, és e vállalkozások éppen jogsértésüknek köszönhetően tettek szert jegyértékesítési bevételekre.

A hivatal a bírság kiszabása mellett megtiltotta a jogsértő kereskedelmi gyakorlat folytatását azzal, hogy ha az eljárás alá vontak nem felelnek meg az eltiltásnak, külön határozatban kívánja kötelezni a www.orangeways.com honlap aktuális tárhelyszolgáltatóját az eredeti határozat végrehajtására.

A GVH tavaly decemberben ideiglenes intézkedés keretében tiltotta meg a www.orangeways.com honlapon a személyszállításra vonatkozó kereskedelmi gyakorlat folytatását, és egyben kötelezte az "Orangeways" márkanév alatt kereskedelmi tevékenységet végző vállalkozásokat, hogy a vonatkozó tartalmat töröljék a honlapjukról - olvasható a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK