Nagy dobás készül a magyar használtautó-piacon

Alapjaiban alakítaná át a magyar használtautó-piacot egy nemrég indult oldal, ahonnan könyörtelenül kizárják a megbízhatatlan hirdetőket és nem engedik labdába rúgni a leinformálhatatlan autókat.
Szász Péter, 2017. június 20. kedd, 07:08
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt években a használtautó-import jóval meghaladta Magyarországon az újautó-piaci eladásokat. Ennek oka, hogy a magyarok pénztárcáját nem a szalonok áraira kalibrálták és sokan elcsábulnak a tizenéves német prémiumautók láttán.

A nepperek egy része keményen kihasználja a helyzetet, a kilométeróra-tekerés olyan természetes, mint az autómosás, a törött, rejtett hibás kocsikról szóló sztorikkal pedig Dunát lehet rekeszteni.

Gyakran hangoztatott közhely, hogy a magyar autóvásárló arra vágyik, hogy átverjék. Szeretné azt hinni, hogy a 12 éves BMW-ben valóban csak 200 ezer kilométer van, és azt is főleg autópályán tették bele. A valóság az, hogy ettől a mentalitástól a vásárlók és a nepperek igen széles köre szenved.

Elég volt ebből!

A Jóautók.hu újonnan indult használtautó-hirdetésgyűjtő oldal felmérése szerint a vásárlók négy csoportra oszthatók:

  • Árvadászok, akiket csak az érdekel, hogy olcsón hozzájussanak a kiszemelt autóhoz.
  • Az emocionális vásárlók, akik érzelmi alapon döntenek.
  • A hozzáértők, akik tudják mit kell nézni egy autón vásárláskor és igyekeznek a legtöbb információt begyűjteni róla.
  • A laikusok, akik nem értenek az autókhoz. Ők szoktak autószerelővel érkezni a vásárlásra.

A négy csoportból kettő tagjai - a hozzáértők és a szakértővel érkező laikusok - igyekeznek a legkevesebbet kockáztatni a vásárlásnál. A valós futás, a hibák, törések ismeretében próbálnak döntést hozni.

A Jóautók.hu pontosan nekik szól. Az oldalt ugyanis úgy hozták létre, hogy a megbízhatatlan autókat ne legyen érdemes feltölteni a rendszerbe, csak azokat, amelyek futásteljesítményéről, előéletéről minél több hivatalos dokumentum áll rendelkezésre.

Hosszú ellenőrzés

A portálra kerülő minden egyes feltöltött hirdetést szakértők értékelnek. Ellenőrzik a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) igazolását, a szervizkönyvet, az állapotfelmérési lapot és a szervizszámlákat. Ezeket ugyanis mind fel lehet tölteni a hirdetésekhez. Sőt, nem csak lehet, hanem érdemes is, ha ugyanis hiányoznak az iratok, akkor az autó alacsony minősítést kap és lényegében elvész a hirdetések között.

A Jóautók-hu-n ugyanis nem lehet pénzért kiemeltetni egy hirdetést, ha valaki előre akar kerülni, akkor minél több megbízható, igazolt dokumentumot kell mellékelnie az autójához, ideértve a kilométeróra-állást is, lehetőleg végig vezetve.

A minősítési rendszer azonban nem csak az egyes hirdetésekre, hanem a hirdetőkre is kiterjed.

Az autókereskedők átesnek egy komoly átvilágításon és nekik is az éri meg, ha a kínálatukban lévő autók közül csak azokat töltik fel az oldalra, amelyek széleskörűen dokumentáltak. Aki ügyeskedni próbál vagy sok rá a panasz, azt először figyelmeztetik, később pedig kizárják az oldalról.

Miért éri meg a kereskedőknek?

Ha el is tekintünk attól, mennyivel tisztább helyzetet teremt egy jól dokumentált autó eladása, a kereskedőknek anyagi érdekük is fűződik ahhoz, hogy ilyen autókkal foglalkozzanak. A Jóautók.hu felmérése szerint ugyanis a vásárlók szívesen fizetnek 10-15 százalékos felárat a megbízhatóságért.

Az oldalon kezelt hirdetések ráadásul jóval gyorsabban pöröghetnek majd, hiszen a vásárló azt veszi, amit lát, olyan állapotban, amelyről mindent tud. A legfontosabb kérdések már azelőtt tisztázódtak, hogy a vevő és az eladó személyesen találkozna.

Az oldalon szereplő, minősített kereskedők térképe a Totalcar.hu oldalán érhető el, amely a Jóautók.hu szakmai partnere.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.06.20 11:18

@csakazigazat:
ne, dragak, csak dragabbak a bizonytalan aru autoknal. ez felfogas kerdese egyebkent, van aki kot casco-t, van aki penzkidobasnak tartja. en amikor magayarorszagon vettem utoljara autot, meg a szervizkonyvben a szervizceget is leellenoriztem, hokamoka pecseteket barki belenyom barmibe. es igen, az sem mindegy, hogy milyen szervizceg csinalta a javitasaokat.

igazabol a magyar hasznaltauto ertekesites rakfeneje a jelenlegi allapot, amire mindenki panaszkodik. a vasarlok azert, mert szart kapnak a penzukert, az eladok azert, mert mindenki olcson akarja az alig futott autokat megvenni. aztan mivel verseny van, a becsuletes dealer tonkremegy, mig a tekergetos dorzsoli a kezeit.

ez egy lehetoseg. vannak, akik kizarolag csak a "becsuletes neppertol" akarnak autot venni. kiepitett brand lett az mar. az ilyen vasarloknak lesz jo ez az oldal. hozzateszem, hogy hahu-n innentol mar csak a roncsok lesznek elerhetoek, mert a jo autokat magasabb aron inkabb a masikon fogjak eladni. felara van? persze. de vannak, akik hajlandoak megfizetni a felarat...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csakazigazat, 2017.06.20 08:17

Akik nézegetik láthatják,hogy kevés a választék és drágák az autók ! Ez nem fogja megoldani a használt autót vásárolni szándékozók gondját úgysem ! És mást sem...!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html