Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Beindult az árverseny is a vállalati hitelpiacon, a marzsok csökkennek. Az MNB növekedési hitelprogramja (nhp) pedig "beégette" az ügyfelek oldaláról, hogy az induló kamatmarzs 2,5 százalék, míg a jellemző futamidő a korábbi 6-7 évről  eltolódott a 10 év irányába.

Az Erste Bank arra számít, hogy a vállalati hitelállománya a 2015 végi 300 milliárdról 2017 végére 473 milliárd forintra nő, idén szeptember végén 415 milliárdnál jártak (a 2022-es cél 700 milliárd forint). A bank úgy számol, hogy a következő években is tartja a lendületét, és 2020-ra a vállalati piacon a harmadik helyre rukkol előre 11 százalékos súllyal. A bank úgy számol, hogy év végén 6300 vállalati ügyfele lesz, ebből 5400 kis- és közepes vállalat (kkv).

A bank nagy dobása, hogy az új ügyfelek megkeresése érdekében egyfajta a gyorsítósávot alakít ki: nyilvános adatbázisok alapján értékeli az egymilliárd forint árbevétel alatti cégeket és egyfajta előzetes hitelbírálatot készít számukra, majd "dokumentációkönnyített" módon, nem kötelező ajánlatot tesz nekik, amelyet elkülöníttet részleg kezel majd a bankon belül, így remélnek gyors hitelezést és új ügyfeleket elérni - mondta Szabados Richárd.

Emellett az Erste a már meglévő két kompetencia-központja (agrár és megújuló energia) mellett két újabbat indít, az egyik az autóipari beszállítók és gyártók igényeit, a másik pedig a magán-egészségügyi cégek igényeit elégíti ki.

A vártnál is lényegesen jobban nő a lakáshitelezés, idén 35 százalékkal, 700 milliárd forintra nőhet. Az Erste stabilan a piac fölött nő - mondta Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese.