A személyszállítási szolgáltatást végző vállalkozóknak 2017. január elsejével kell átállniuk az online kasszák használatára, amelyek beszerzéséhez az állam 50 ezer forintos, vissza nem térítendő támogatást nyújt. Az állami támogatásnak ugyanakkor feltétele, hogy a taxisok a GPS-jellel működő, mobil pénztárgép beszerzéséhez vegyék azt igénybe, hiszen nem helyhez kötött tevékenységről van szó. A rendelet a támogatás feltételeként előírja azt is, hogy az igénylőnek megbízható adózónak kell lennie, vagy ha nem tartozik ebbe a körbe, feleljen meg a jogszabályban előírt egyéb korlátozásoknak is.

A Főtaxi 50 ezer forinttal járul hozzá a vásárláshoz, amelyet az érintetteknek csak később, részletekben kell visszafizetniük. A lehetőség nem csak a Főtaxival most szerződésben álló taxisokat érinti, hanem a flottához az akció ideje alatt csatlakozó sofőröket is.

A Főtaxival szerződött vállalkozóknak így - figyelembe véve a szintén most igényelhető, 50 ezer forintos állami támogatást is - a kötelezően beszerzendő online kassza árának hozzávetőlegesen egynegyedét kell csak egy összegben megtéríteniük.

Problémát okozhat ugyanakkor, hogy Szunomár Tibor, a Főtaxi Zrt. vezérigazgatója szerint egyelőre nem látszik, hogy a január elsejei határidő hogyan lesz tartható, hiszen csak a fővárosban több mint ötezer taxi fut az utakon, miközben még csak egy a személyszállítási szolgáltatásnál használható készülék érhető el.