Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) közbeszerzési eljárást hirdetett új székházának megvalósítására - derül ki a magyar és uniós közbeszerzési eljárások figyelésével foglalkozó Közbeszerzési Hirdetmény Figyelő (KHF.hu) portál adataiból. Az Alaptörvényben is nevesített köztestület világörökségi helyszínen, a fővárosi Andrássy út Bajza utca és Délibáb utca által határolt területen újíttat fel és alakíttat át két villaépületet.

Az egyik épület az Andrássy út 101. alatt lévő Schanzer-villa, amely 2008-ig a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) székháza volt, míg a másik, szomszédos épület a Bajza utca 31. szám alatti, egykor Freund Vilmos tervei alapján készült lakóház. A két ingatlan között új szárnyat is építenének - derül ki Archidigit Kft. 2015. decemberi tervezési programjából. Az irodaházakban 120 fős apparátust kívánnak elhelyezni.

A közbeszerzési kírásban becsült értéket nem határoztak meg, de az kiderül az építésziroda tervezési programjából, hogy hárommilliárd forint plusz áfa értékre becsülték előzetesen a beruházás nagyságát. A 2017-es központi költségvetésben ugyanakkor 4,8 milliárd forintot különítettek el a székház kialakítására.

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította az MMA székházának kialakítását szolgáló beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket.

A székház építészeti-műszaki tervezésére kiírt közbeszerzést egyedüli ajánlattevőként az ABC Group Kft. nyerte meg, 140 millió forintért.

A kivitelezésre kiírt nyílt közbeszerzésen azok a cégek tehetnek ajánlatot, amelyek az előző három lezárt üzleti évben rendelkeznek műemlék épületek és környezetük rekonstrukciójából vagy bővítéséből származó összesen legalább 3 milliárd forint nettó árbevétellel. Fel kell tudni mutatniuk egyebek mellett egy nettó kétmilliárd forint értékű referenciát műemlék vagy műemléki környezetben álló, közhasználatú épület vagy épületek felújítására, átalakítására vonatkozóan.

Az ajánlattételi határidő november 28-án jár le. A tender nyertesével 20 hónap időtartamra kötnek szerződést, azaz ennyi idő alatt kell elvégezni a munkát.

Az MMA jövőre 10,5 milliárd forintból gazdálkodhat a költségvetési törvény szerint, ebből 4,8 milliárdot költhet az új székház kialakítására, míg személyi juttatásokra 2,5 milliárdot fordíthat. Idén 6,63 milliárdos költségvetési támogatást kapnak.

A MÚOSZ-székház megvásárlására a kormány 2014 novemberében 2,062 milliárd forintot csoportosított át az MNV Zrt. költségvetéséből az akadémiának, míg a felújításra a 2016-os központi költségvetésben egymilliárd forintot beterveztek az MMA-nak.

Az "ellenakadémiának" is nevezett MMA korábban ingyenesen megkapta használatra a Hősök terén álló Műcsarnokot, és a tulajdonába került a milliárdokért felújított, V. kerületi Pesti Vigadó, valamint a Budakeszi úti Hild-villa, ahol kutatóintézetet alakított ki. Az MMA korábbi közleménye szerint a Vigadó épülete "nem alkalmas a köztestületi adminisztráció befogadására, mert az épületben kis számú irodahelyiség áll rendelkezésre. A bővülő köztestületi tevékenység okán szükségessé vált egy, az MMA köztestületi és adminisztratív működésének megfelelő infrastrukturális hátteret biztosító épület kiválasztása".