Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tárgyalások eredményeképpen átfogó szociális megállapodás született. Arra törekedtünk, hogy ahol lehet a felmerülő egyéni igényeket is figyelembe vegyük. A megállapodásban megerősítettük többek között az új többletjuttatások bevezetését, a végkielégítést, illetve a felmondási időre járó bér mértékét, valamint a nyugdíjas és védett korú munkavállalók munkaviszonya megszűnésének feltételeit is" - idézi a svéd gyökerű vállalat közleménye Antal Csabát, az Üzemi Tanács és a Központi Üzemi Tanács elnökét.

Dolgozói többletjuttatások

A tárgyalássorozat első közös vívmánya volt, hogy 2019. szeptember 1-től a havi jelenléti bónusz és termelési bónusz összegét bruttó 50 ezer forinttal megemelte a munkáltató. Így, havi többletjuttatásként akár havi bruttó 76 ezer forintot vihetnek haza a jászberényi telephelyen dolgozó saját- és kölcsönzött fizikai munkavállalók.

A végkielégítés mértékét a vállalat hatályos Kollektív Szerződése alapján rögzítették. Antal Csaba kiemelte, hogy a végkielégítés mértéke a dolgozók javára jelentősen eltér a Munka Törvénykönyvében meghatározottól, s a végkielégítés számításának alapja nem a távolléti díj, hanem az ennél jóval kedvezőbb átlagkereset. Jelentős pozitívum az érintett kollégák számára az is, hogy a felmondási idő tekintetében a felmondási idő teljes egészére felmenti a munkáltató a dolgozóit, nemcsak a felmondási idő felére.

Emellett a munkáltató az átszervezés alá kerülő szervezeti egységek fizikai és szellemi dolgozóinak elkötelezettségét a megállapodásban foglalt feltételek mentén további két, vagy három havi átlagkeresettel honorálja.

Elhelyezkedést támogató program

A társaság szerint kiemelten fontos volt mindkét fél számára az érintett munkatársak elhelyezkedését támogató program feltételeinek biztosítása is. Az Electrolux Lehel Kft. már előzetesen kapcsolatba lépett számos térségbeli munkaadóval, felmérve jövőbeli foglalkoztatási igényeiket és a lehetőségeket. A megyei kormányhivatallal és egy külső tanácsadó céggel együttműködve pedig arra törekszik, hogy az átszervezésben érintett dolgozók mielőbb elhelyezkedhessenek. Az álláskeresőket munkaerőpiaci információs napok állásbörzék, álláskeresési tréningek, csoportos és egyéni képzési lehetőségek, a munkaviszony ideje alatt megszerzett kompetenciákat igazoló tanúsítványok keretében támogatják.

Az Electrolux Group 2019. szeptember 10-én jelentette be, hogy közel 100 millió eurós befektetést tervez a nyíregyházi hűtőgépgyárában annak érdekében, hogy növelje felső kategóriás termékportfóliójának versenyképességét és biztosítsa a fenntartható, profitábilis növekedést. Ez a legnagyobb volumenű Electrolux-beruházás Magyarországon, mióta a cég 1991-ben megkezdte működését az országban. Ezzel egyidőben a porszívógyártás és a szabadonálló hűtőgépek gyártásának jelentős része Jászberényből külső partnerekhez kerül.

A jászberényi szervezetátalakítás tervét az Electrolux a vállalat üzemi tanácsával is egyeztette, a dolgozói érdekképviseletek vezetőivel külön szociális megállapodást kötött. A jászberényi szervezet átalakításra 2020. február 1. és 2021. január 31. között kerül sor és legfeljebb 800 Electrolux munkatársat érint.