Hamarosan megkezdődik a Vodafone M2M technológiájára épülő Velotrack biztonsági rendszerrel szerelt kerékpárok sorozatgyártása - jelentette be Antal Csaba, a Velotrack projekt tulajdonosának, a Hargamon Kft.-nek az üzletfejlesztési vezetője csütörtökön.

A Velotrack egy olyan biztonságtechnikai szolgáltatás kerékpárosok részére, amelynek révén a tulajdonos az okostelefonja segítségével lezárhatja a kerékpárt és értesítést kaphat, ha egy illetéktelen akár csak megmozdítja azt. A Velotrack egy kerékpárba épített eszköz, amely GPS vevővel, mozgásérzékelővel gyűjti az adatokat, és a Vodafone M2M (machine-to-machine) kártyája segítségével küldi az adatokat egy szerverközpontba. Az alkalmazással a felhasználó láthatja a statisztikákat a megtett útjairól, de amennyiben van rá jogosultsága, akár családtagjai, ismerősei útvonalait és éppen aktuális tartózkodási helyüket is láthatja.

 

Forrás: Hargamon Kft.

A Velotrack projekt keretében 2015 elejére készült el az a kerékpárokba beépíthető rendszer, amellyel el lehetett kezdeni a tárgyalásokat kerékpárgyárakkal, akik már a gyárban beépítik a Velotrack rendszert a termékükbe. Az első megrendelő az osztrák Biketronic e-bike, azaz elektromos rásegítéses kerékpárgyártó.

Az üzleti modellről Antal Csaba elmondta, hogy a gyártók a biciklivázba rá- illetve beszerelhető, a műszaki adatok rögzítését végző kis dobozért (lásd alsó képünkön) egy egyszeri díjat, illetve a szolgáltatás egyéves díját fizetik meg, amelyet a gyártók minden bizonnyal beépítenek majd a biciklik árába, Velotrackkel rendelkező bicikli tulajdonosa pedig az egy év letelte után kap majd egy értesítést a szolgáltatás meghosszabbításának lehetőségéről, amely 70 euró/éves díjat jelent.

Ez a megoldás további lehetőségeket is rejt még a cég számára, miután már biztosítók is érdeklődnek a cégnél az együttműködésről - jegyezte meg a Hargamon Kft. üzletfejlesztési vezetője.

Velotrack doboz

A Velotrack rendszer a Vodafone globális M2M megoldásával és a hozzá tartozó GDSP (Global Data Service Platform) SIM-kártyájával a világon szinte bárhol használható - Pete Gábor, a Vodafone nagyvállalati megoldások értékesítési igazgatója. Antal szerint az adatszolgáltatási megállapodás Európára szól, de ez mégsem jelent akadályt abban, hogy a terméket más régiókban (USA, Ázsia) is forgalmazzák, miután egy technikai módosítással megoldható az ilyen jellegű testre szabás.

A Velotrack rendszer kifejlesztéséhez és piacra lépéshez a Széchenyi Tőkealap (SZTA) 98 millió forintos tőkeemeléssel járult hozzá 2015 januárjában, amellyel a Hargamon Kft. kisebbségi tulajdonosa is lett egyúttal. Az alap - amely forrásának 85 százaléka európai uniós, 15 százaléka magyar állami forrás - egyébként 2015. októberig összesen 10,3 milliárd forint összegben helyezett ki tőkét, amellyel több mint 70 magyar vállalkozás fejlődéséhez és működéséhez biztosított forrást.