Nagy MNB-bírságot kapott az amerikai biztosító

Az MNB 20 millió forint felügyeleti és 5 millió forint fogyasztóvédelmi bírság megfizetésére kötelezte a MetLife Biztosító Zrt.-t - a határozat a jegybank honlapján jelent meg.
MTI, 2015. július 2. csütörtök, 15:35
Fotó: Reuters

Az átfogó vizsgálatnál több kisebb problémát talált a felügyelet és az MNB bírságpolitikája alapján szabta ki a bírságot - mondta Binder István, a jegybank felügyeleti szóvivője.

A határozat az általános problémákat és a konkrét biztosítási termékek hiányosságait is felsorolja. Az előbbi körbe tartozik a hiányos tájékoztatás. Például az, hogy a szerződő fél az életbiztosítási szerződés létrejöttéről és az őt megillető felmondási jogról - bizonyítható és azonosítható módon - a szerződéskötéssel egyidejűleg tájékoztatást kapjon.

Általános probléma volt a biztosításközvetítőkkel kötött szerződések tartalma. Ezeket a szerződéseket úgy kell kialakítania a biztosítónak, hogy azok ne tartalmazzanak a törvényben meghatározottnál magasabb jutalékot. Szintén kötelessége a biztosítónak, hogy valamennyi, a biztosításközvetítőt megillető juttatást jutalékként kezeljen és vegyen számításba.

A biztosítási termékekkel kapcsolatos problémák között szerepelt például az, hogy a Privát nyugdíjprogram és a Metropolitan elnevezésű termék biztosítási szerződési feltételeiben teljes körűen határozza meg a társaság azt, hogy a szolgáltatásának teljesítését milyen okiratok benyújtásától teszi függővé.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.07.02 18:33

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html