Nagy nyugdíjra vágyik? Akkor erről tudnia kell!

Az idei harmadik negyedév végére több mint 11 százalékkal, 1247 milliárd forintra növelték vagyonukat az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségéhez (ÖPOSZ) tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak, így az egy tagra jutó vagyon 1,18 millió forintra nőtt - ez már 66 százalékkal múlja felül az öt évvel korábbi 711 ezer forintot.
Domokos László, 2017. november 14. kedd, 09:52
Fotó: Napi.hu

Ez azt jelenti, hogy az aktív tagoknál (ők a taglétszám bő felét teszik ki) ez átlagosan 3 millió forintos megtakarítást jelent a jövő nyugdíjasainak.

Ez a hárommilliós összeg mintegy 15-20 százalékos nyugdíj-kiegészítésre lehet majd elegendő, míg a 25 százalékoshoz 6 millió forint szükséges - mindez az átlagnyugdíjhoz és átlagos várható életkorhoz viszonyított érték - állapította meg mondta Kravalik Gábor ÖPOSZ-elnök.

Fontos, hogy az első két negyedévvel szemben - az adóváltozások ellenére - újra nőttek a munkáltatók befizetései az előző évhez viszonyítva.

Így a szervezet friss prognózisa szerint a 2016-os 110,8 milliárd forintos rekord is felülmúló lehet idén az összes nyugdíjpénztári befizetés, mivel várhatóan megközelíti a 120 milliárd forintot - mondta Kravalik. Eközben a nyugdíjpénztárak létszáma 2012 óta stagnál, jelenleg 1,039 millió fő.

Az ÖPOSZ-hoz tartozó egészségpénztárak idén az első háromnegyed évben 25 milliárd forint összegben, esetenként átlagosan 5,5 ezer forint értékben fizették a tagok által igénybe vett szolgáltatásokat. Folyamatosan csökken a munkáltatói befizetések arány, ez az idén már csak 47 százalék volt, először csökkenve ötven százalék alá - míg 2012-ben még 81 százalék. A pénztárak vagyona stagnál, jelenleg 49 milliárd forintra rúg, míg a tagok száma is stabil, most 853 ezer fő.

A szervezet adataiból kiderül az is, hogy a mostani pénztártagok ugyan elkötelezettek a kasszák mellett, de a taglétszám az önkéntes nyugdíjpénztáraknál és az egészségpénztárak esetében is stagnál. Kravalik szerint ennek elsősorban az az oka, hogy sok munkavállalónak nincs meg az anyagi fedezete vagy a termékismerete arra, hogy nekikezdjen a takarékoskodásnak. Szükségük van munkáltatóik támogatására, illetve arra, hogy a munkáltatói gondoskodáson keresztül megismerhessék az előtakarékosság fontosságát és módjait. A szervezet egyik idei kutatása szerint a pénztári megoldásoknál bőven van tér a növekedésre, de ehhez szükség van a munkavállalók és az állam szerepvállalására is.

Az ÖPOSZ kidolgozott egy javaslatot, amely az öngondoskodásban mindhárom szereplőt, a munkavállalókat, a munkáltatókat és az államot is érinti. Felvetésük lényege, hogy a munkáltatók által nyújtott pénztári hozzájárulások után további adójóváírást kapnának azok a munkavállalók, akik vállalják, hogy - a vállalati kiegészítés mellett - egyéni befizetéseket is teljesítenek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.11.14 11:42

@hedviga:
azert ez komplikaltabb lenne, itt bizony maganszerzodesek vannak, konkretan a jogallamisag bomlana fel, ha ehhez hozza akarnak nyulni. nem nomdom, hogy lehetetlen, de amig nincs egy argentinahoz, vagy venezuelahoz hasonlo krizis, addig ilyen nem fog elofordulni, szvsz...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.11.14 10:49

Lesz megint mit elvenni. Bátrak a magyar emberek, akik itt tartják a pénzüket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html