Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ebből kiderül, hogy a 6 millió forint feletti követeléssel rendelkező ügyfelek közül 5543-nak már kifizették a 6 millió forintig terjedő követelés-részt, összesen 33,3 milliárd forintot.

A követelések összegét tekintve a legtöbb ügyfelet épp ebben a kategóriában fizették ki, míg a második legtöbbet - 4532-t - a fél- és egymillió forint közötti követeléssel rendelkezők közül.

A kárrendezési eljárásban jogosnak nyilvánított Quaestor-kötvényes igényekhez  kapcsolódóan mintegy 32 ezer ügyfélnek összesen 88 milliárd forintot fizetnek majd ki.

A Quaestor-kárrendezés keretében július 13-án indult a Bevát terhelő kártalanítási rész kifizetése. A Beva a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja útján a hiányzó kötvények miatti pénzkövetelést fizeti ki a károsultaknak, egyenként 20 000 euróig, körülbelül 6 millió forintig.

A 100 ezer euróig, a 30 millió forintig fennmaradó további követelések kifizetését a Quaestor alap időben eltolódva tudja teljesíteni. Ennek oka, hogy az úgynevezett Quaestor törvénnyel (2015. évi XXXIX. törvény a Quaestor károsultak kárrendezését biztosító követeléskezelő alap létrehozásáról) kapcsolatos, folyamatban lévő alkotmánybírósági eljárás miatt a kárrendezés finanszírozása jelenleg sem a Magyar Nemzeti Banktól, sem a pénzpiacról nem oldható meg. A kárrendezés további közel 100 milliárd forint összegű részének kifizetése ezért csak az Alkotmánybíróság döntésének és - ennek fényében - az esetlegesen szükségessé váló jogszabályi változások ismeretében folytatódhat - olvasható a kárrendezési alap honlapján.