A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A Budapest Banknál február óta igényelhető a tbsz. Az ügyfelek mind betétre, mind értékpapírra köthetnek tartós befektetési szerződést a banknál, és a bevezetés óta eltelt néhány hétben egyre többen érdeklődnek, illetve veszik igénybe a szolgáltatást. Az eddigi tapasztalatok alapján körülbelül kétharmad részben választják az ügyfelek az értékpapírszámla alapú tbsz-t, amire jellemzően különböző befektetési alapok jegyeit helyezik, egyharmad részben a betétalapú számlát választják, amelynél akár egy speciális megtakarítási számlán, akár lekötésben is tarthatják a pénzüket.

A Budapest Banknál egyelőre úgy látják, az ügyfelek befektetési attitűdjét a tbsz sem befolyásolja jelentősen: továbbra is népszerűek a pénzpiaci és kötvényalapok, de idővel az érdeklődés valószínűsíthetően a kockázatosabb termékek felé fordul. A pénzintézetnél vezetett számlákra hetente több száz millió forint kerül, és ha a növekedés üteme fennmarad, a Budapest Bank szerint a tartós befektetési szerződések fontos szerepet fognak játszani a megtakarítási palettán.

Az Ersténél mindkét számlatípus iránt nagyfokú az érdeklődés, ám az eddigi tapasztalatok alapján az egyébként is a befektetések iránt érdeklődők keresik jobban a konstrukciót. A betéti tbsz-nél úgy alakították ki a termékeket, hogy bizonyos hosszú futamidejű betétek csak ebben a konstrukcióban érhetőek el. A termékpalettát a jövőben az ügyféligényekhez igazítják majd, de továbbra is úgy gondolják, hogy ebben a konstrukcióban más lesz a termékpaletta, mint a "normál" számláról lekötött betétek esetén. Az Erste Befektetési Zrt.-nél jelenleg 1000 ügyfél 2,5 milliárd forintos állománya található tbsz-számlán.

Ebből az összegből 1,5 milliárd forintot tesznek ki a befektetési jegyek, illetve 500-500 milliót a részvények és állampapírok. Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója úgy véli, hogy az egyes becslések szerint két-három év múlva akár 10 000 milliárd forintot elérő lakossági megtakarításnak az ötöde, közel 2000 milliárd forintnyi lakossági befektetést is kezelhetnek a kedvezményes adózású tartós befektetési számlákon és ennek megfelelően a társaság is ezt a 20-25 százalékos arányt célozza meg.

Az OTP Bank országos fiókhálózatában január 18-ától érhetőek el a tartós befektetési betét számla és a tartós befektetési értékpapírszámla konstrukciók, és az értékesítés kezdete óta eltelt időszak azt mutatja, hogy folyamatos az érdeklődés a közép-, hosszú távú megtakarítási lehetőségek iránt, az ügyfelek kedvezően fogadták a kamatadómentes megtakarítási formát. Az indulás óta eltelt szűk két hónapban több mint háromezer ilyen számlát nyitottak az ügyfelek a pénzintézetnél. Az OTP fiókhálózatában új, tartós befektetési értékpapírszámlára helyezhető 4, illetve 6 éves futamidejű OTP-kötvényeket is elérhetővé tett, amelyekből már az első héten jegyeztek az ügyfelek.

A speciálisan a tbsz-re fejlesztett kötvénykonstrukciók elindításával a bank várakozásai szerint még többen fognak élni a számla nyújtotta előnyökkel.

Az UniCredit Bank eddigi tapasztalatai szerint az újfajta konstrukció nagyon sok ügyfél érdeklődését felkeltette, és személyesen bankfiókjaikban, illetve telefonos ügyfélszolgálatukon is folyamatosan érdeklődnek iránta. A pénzintézet több mint ezer ügyfele már élt is a lehetőséggel és megnyitotta tbsz-számláját. A konstrukció bevezetése óta eltelt két hónap alatt a bank ügyfelei több milliárd forint megtakarítást helyeztek el a tartós befektetési számlákon. A tartós befektetési szerződés számlatípusai közül a betéti számla a népszerűbb, az UniCreditnél ezekből nyitottak többet és e számlatípusban helyeztek el több megtakarítást. Fontos azonban, hogy a gyűjtőév folyamán az ügyfelek bármikor tehetnek még pénzt a tbsz-számlájukon lévő megtakarításaikhoz.

A K&H január elseje óta kínál mind betéti, mind befektetési tartós számla szerződést, eddig több ezer ügyfél nyitott ilyet a pénzintézetnél. Ezeken döntő részben tőke- és hozamvédett, zárt végű alapokat vásárolnak az ügyfelek. A Concorde aktív ügyfeleinek 10 százaléka nyitott már számlát, így az első két hónap alapján a konstrukció beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A Quaestornál is több száz ügyfél kötött tartós befektetési szerződést és folyamatos az érdeklődés - mondták megkeresésünkre.