Nagy szigor jön a munkaerő-kölcsönzésnél - sokan becsukhatják a boltot

A jövőben munkaerő-kölcsönzést csak köztartozásmentes cégek végezhetnek, akiknek a jelenlegi 5 millió forintos vagyoni biztosítékot 10 millió forintra kell felemelniük. Az új szabályokat a kormány honlapján megjelent rendelet tervezet tartalmazza.
Németh Géza, 2017. október 5. csütörtök, 06:21
Fotó: Pixabay

A tervezet kimondja, csak az a cég kaphat munkaerő kölcsönzésre engedélyt a kormányhivataltól (és csak az jegyezhető be az ilyen társaságok nyilvántartásába), amelyik szerepel  az állami adóhatóság által vezetett, köztartozásmentes adózói adatbázisban. A kormányhivatal törli a kölcsönbeadót a nyilvántartásból, amennyiben az állami adóhatóság a kölcsönbeadót törölte a köztartozásmentes adózói adatbázisból.

A működő ilyen cégeknek három hónapjuk lesz arra, hogy igazolják a kormányhivatalnál, nincs köztartozásuk. A kormányhivatal az igazolást elmulasztó munkaerő-kölcsönzőt törli a nyilvántartásból.

A pontos határidőre majd a Magyar Közlönyben való megjelenéskor kell figyelniük a vállalkozásoknak.

A kormány már tavaly megkezdte a piac kitisztítását: 2016. december 1-től írták elő, hogy a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégek vagyoni biztosítéka a korábbi 2 millió forintról 5 millió forintra emelkedjen.

HOZZÁSZÓLÁSOK