Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Raiffeisen Bank tavaly újra nyereséges lett, nettó 8 milliárd forint profitot ért el - jelentette be Heinz Wiedner vezérigazgató. Egy évvel korábban a bank még 114,7 milliárdos mínuszt könyvelhetett el. A nagy változás az alacsonyabb kockázati költségeknek, és az elszámolás kifutásának köszönhető.

A bank működési bevétele tavaly 13 százalékkal, 64,2 milliárd forintra csökkent, a működési költségei változatlanok (55,7 milliárd forint) maradtak (az utóbbi a bank átalakítása miatt alakult így). A céltartalék soron pedig 13 milliárd forint (az előző évi 39,3 milliárd után) szerepelt. A nem-teljesítő hitelek összege 43 százalékkal (175 milliárd forinttal) mérséklődött, így tavaly 233 milliárdra rúgott.

A bank hitel/betét aránya 82 százaléknál tart (a 2014-es 110 százalék után). A banknak nincs további tőkére szüksége a tulajdonosoktól - hangsúlyozta Wiedner. A Raiffeisen tőkemegfelelési mutatója 2015 végén 24,25 százalék volt.

A mérlegfőösszeg 2015-ben 8 százalékkal, 1971 milliárd forintra csökkent. Az elszámolásban 250 ezer szerződés volt érintett, a bank 39 ezer deviza, illetve azonos deviza nemű hitelt forintosított.

A hálózat méretének optimalizálása véget ért, a bank 67 lakossági fiókkal működik tovább, valamint 12 helyen nyújt privátbanki szolgáltatást (Friedrich Wilhelm Raiffeisen márkanév alatt). A bank fókuszában a jövőben a lakossági területen a prémium és a privátbanki ügyfelek állnak.

Sikerült megtartani a 11 százalék feletti piaci részesedésünket - mondta Kementzey Ferenc, a vállalati üzletágért felelős vezérigazgató-helyettes. Nőtt az ügyfélbázis, nemzetközi ügyfeleket is sikerült szerezni. Az MNB növekedési hitelprogramja keretében 137 milliárd forint a leszerződött hitelállomány, 1460 szerződéskötéssel.

A bank kkv-ügyfélköre és hitelállománya 5 százalékkal nőtt, több mint 8500 új kkv-ügyfelet szereztünk - fogalmazott Ralf Cymanek, a lakossági és kkv-üzletágért felelős vezérigazgató-helyettes. A lakossági ügyfeleknél a lemorzsolódás a vártnál kisebb volt, a bezárt fiókok ügyfeleinek 10 százaléka váltott csupán. A prémium banki szolgáltatásoknál az ügyfélszám tovább nőtt.

Nyereséges bank maradunk Magyarországon - jelentette ki Wiedner. Már csaknem egy éve tárgyalunk a jegybank eszközkezelőjével, a Mark Zrt.-vel, a szóba jöhető állomány értéke mintegy 200 millió euró (60 milliárd forint) - nem tudom, hogy végül sikerül-e megegyezni - ez néhány hónap múlva derül ki - mondta a bankvezér. A nem-teljesítő hitelek piaca ugyanis javul.

A bank piackövetőként várhatóan az idei második negyedév végére áll készen a csokra (családi otthonteremtési kedvezmény) - tette hozzá Cymanek. A bank jelenleg nem támaszkodik ügynökökre, a csok kapcsán az idei első félévben nem is szeretnék ezt a lehetőséget aktiválni. A nem fizető lakossági jelzáloghitelek állománya 22 százalék körüli.