Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Március elseje óta nincs ügyvezető igazgatója az egykor 56 Alexandra könyvesboltot működtető, 260 bejelentett dolgozóval rendelkező Rainbow Üzletlánc Kft.-nek, mivel az elmúlt négy taggyűlésen a tulajdonostársak közti eltérő álláspontok miatt nem tudtak új vezetőt választani. A Napi.hu információi szerint a Fővárosi Törvényszék cégbíróságához érkezett bejelentés arra vonatkozóan, hogy a társaságnak huzamosabb ideje nincs ügyvezetője, s kérelmezték a törvényességi felügyeleti eljárás elindítását (ennek célja a törvényes állapot helyreállítása).

A Rainbow-val szemben két felszámolási kérelem is érkezett a bíróságra, de a cég fizetésképtelenségét még nem állapította meg a bíróság, így felszámolási eljárás sem indult. A Cégközlönyből ugyanakkor kiderül, április végén újabb végrehajtást rendeltek el a kiskereskedő cég ellen.

Lapunk úgy értesült, hogy a vállalkozástól több mint hárommilliárd forintot követelő, az Alexandra boltokat ellátó nagykereskedő, a Matyi Dezső vezette Könyvbazár Kft. is felszámolást kezdeményezett a Rainbow-val szemben. (Mint ismert, a két társaság közt elszámolási vita alakult ki, a Rainbownak hasonló nagyságrendű viszontkövetelése van a könyvkiadóknak tartozó Könyvbazárral, Matyi Dezsővel és egy hozzá közel álló személlyel szemben.) Az ügyben kerestük Matyi Dezsőt, de nem reagált lapunknak.

Mi lesz a dolgozókkal?

A Rainbow által működtetett Alexandra üzletek március elsejével bezártak, azóta közülük több egység bérletét más kiadók, illetve kereskedők átvették vagy átveszik, azokat továbbra is könyvesboltként üzemeltetik (mint a Líra, Libri, Bookangel). Március elején még 362 dolgozója volt a Rainbow-nak, jelenleg 260 fő. Akkor az átadandó üzletek dolgozóinak többsége a közös megegyezéses elbocsátást nem fogadta el, ugyanakkor vannak, akik azóta találtak új munkát és távoztak, ugyanakkor vannak olyanok is, akik maradtak, de második, részmunkaidős állást vállaltak.

A dolgozók sorsa akkor rendeződhetne, ha elindulna a cég megszüntetése: a kényszertörlése vagy a felszámolása, így az elmaradt bérek lehívhatók lennének a Nemzeti Foglalkoztatási Alap bérgarancia alaprészéből. A dolgozók februári fizetését még rendezte a Rainbow korábbi vezetése, és márciusra azoknak, akiket addig nem vettek át a könyvesboltok új üzemeltetői, előre kifizették a nettó bérük 80 százalékát.

Új üzemeltető a Nyugati téren - Nyitnak az Alexandra Value boltok?

Közben a nem a Rainbow, hanem Matyi Dezsőék cégei által működtetett Alexandra áruházak - a budapesti Nyugati téri, MOM parki, valamint egy kaposvári és egy győri egység - is új üzemeltetőkhöz kerülnek.

A Nyugati téri boltot április óta a szegedi székhelyű Bookangel Kft. bérli, amely a Könyvmolyképző Kiadó Kft.-vel azonos tulajdonosi körhöz tartozik. "Előreláthatóan a Bookangelhez kerül a kaposvári és nagykereskedelmi beszállítóként a MOM parki üzlet is" - tudta meg lapunk Katona Ildikótól, a Bookangel ügyvezető-résztulajdonosától. A kiskereskedelmi cég viszi tovább - a korábban Rainbow-üzemeltetésű - szekszárdi és a székesfehérvári Alexandra boltot is. A Bookangelnek egyenként kell megállapodnia a kiadókkal könyveik bizományosi értékesítéséről, ugyanakkor a kiadóknak nyilatkozniuk is kell arról, hogy a Bookangel átveheti a készleteiket az Alexandra boltokat eddig ellátó nagykereskedő Könyvbazártól. Ehhez a Könyvbazár hozzájárulása is szükséges.

Még nem született végleges döntés, hogy az Alexandra mellett milyen kiegészítő nevet kapnak a Bookangel által átvett áruházak. Az áprilisi budapesti könyvfesztiválon az Alexandra Value néven jelentek meg. "Ezzel is sugallva, hogy ami érték volt az Alexandrában megtartjuk, ugyanakkor jelezzük, ez már más vállalkozás" - tette hozzá az ügyvezető.

Súlyos bűncselekmények gyanújával nyomoznak

A Rainbow ügyvezetője határozott időtartamra, 2016. szeptember 1-jétől 2017. február 28-ig Vass István, a PD Consulting Kft. munkatársa volt. Az utóbbi cég interim menedzsment szolgáltatást nyújtott a Rainbownak. A válságmenedzser kinevezését a Rainbow-ban 50 százalékos üzletrésszel rendelkező, az Alexandra-cégcsoport reorganizációjába korábban bevont Wolf-CRS Kft. kezdeményezte. (A Rainbow fennmaradó 50 százalékán Matyi Dezső családtagjai osztoznak.) Matyi ugyanakkor a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy szerinte a Wolf-CRS "hamisított üzletrész adásvételi szerződésekkel" lépett be tagként a Rainbow-ba, az ügyben feljelentést tettek.

A Rainbow átvilágítása során a PD Consulting több szabálytalanságra bukkant, amik miatt a tanácsadócég vezetője, Somogyi Ferenc feljelentést tett a rendőrségen. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságon hét ügyben, többek között csalás, sikkasztás, jogosulatlan pénzintézeti tevékenység, személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt indult nyomozás ismeretlen tettes ellen - írta nemrég a feljelentések jegyzőkönyvére hivatkozva a Magyar idők.

A PD Consulting vezetője a feljelentéseket a Rainbow székhelye szerinti VII. kerületi kapitányságon tette, de a rendőrség arra hivatkozva, hogy a gyanús utalások, illetve pénzfelvételek a cég Pécsett vezetett bankszámláit érintették, áthelyezték az ügyet a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságra. Ott azonban a rendőrfőkapitány elfogultságot jelentett be, mivel személyesen ismeri Matyi Dezsőt, így áttették az ügyet Szekszárdra.

A Magyar idők a feljelentések jegyzőkönyvére hivatkozva azt írta, hogy a PD Consulting az átvilágítás során a Rainbow könyvelésében szinte azonnal 240 millió forintos hiányt tárt fel. A feljelentések egyike közel másfél milliárdos sikkasztás alapos gyanúját vetette fel. A válságkezelő olyan iratokra bukkant, amelyek szerint a Rainbow és a Könyvbazár nevében lejárt határidejű, értéktelen sportutalványokat vásároltak, amire hivatkozva aztán egy év alatt 1,436 milliárd forintot vettek ki a cégből.

Titokzatos ajánlat a Rainbow megmentésére

A Rainbow működése azért vált fenntarthatatlanná, mert a tartozások miatt a Könyvbazár és a könyvkiadók kivonták könyveiket az Alexandra üzletekből, és a cég gazdálkodása veszteséges volt, az elmúlt három évben jelentős tartozást halmozott fel. A boltok január-februárban még nyitva tartottak, a menedzsment pedig új befektetőt keresett az üzletek bérletének átvételére.

A Rainbow tavaszi taggyűlésein - Matyi Dezső ATV-nek adott korábbi nyilatkozta szerint - vételi ajánlat érkezett a Rainbow-ra, a befektető négymilliárdos segítséget nyújtott volna, amiből Matyi szerint ki tudták volna fizetni a Könyvbazárt, az pedig fizetett volna a kiadóknak. A társtulajdonos Wolf-CRS azonban a Matyiék által javasolt ügyvezetőt nem szavazták meg, így pénzt sem kapott a cég.

A taggyűléseken részt vett Stotz Gyula adószakértő is a Wolf-CRS meghatalmazottjaként (őt Matyi 2013-ban kérte fel a csődközelbe került, azóta a felszámolás sorsára jutott, korábbi központi Alexandra cég, a Pécsi Direkt Kft. reorganizációjára, adósságának rendezésére; később megromlott kettejük viszonya, Matyi úgy nyilatkozott, a tanácsadói átverték, és feljelentéseket tett). Stotz a Napi.hu-t most arról tájékoztatta, hogy Matyiék L. Simon László fideszes képviselő közbenjárásával Megay Róbert felszámolót javasolták a Rainbow új ügyvezetőjének, aki a kinevezését követően azonnal 4,4 milliárd forintos tőke bevonását ígérte, de azt nem árulta el üzleti titokra hivatkozva, hogy kitől, milyen forrásból származik a pénz. "A fő probléma az volt, hogy a feltárt szabálytalanságok, különösen pedig a Megay-Matyi javaslat körülményei alapján félő volt, hogy ennek a forrása nem legális" - közölte Stotz. A tanácsadó szerint ez az összeg azonnali tűzoltásra elég lett volna, de az Alexandra cégcsoport szinte átláthatatlan működése, a cégek egymás közti hitelezése, az évek óta görgetett adósságai nem szűntek volna meg.

Csak a csoda segíthet

Matyi korábbi ATV-s interjújában arra a kérdésre, hogy a könyvkiadók megkapják-e a pénzüket, azt válaszolta, hogy itt a csoda segíthet, ha a csodát államnak hívjuk, akkor igen, különben nem lát erre esélyt.

Közel 20 kisebb kiadó létrehozta a Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetségét, amelyek pertársaságot alapítottak a nagykereskedő Könyvbazárral szembeni követelések érvényesítése érdekében, és vizsgálják büntetőfeljelentés indításának lehetőségét is.

Az Alexandra könyvbirodalom korábbi központi cége, a Pécsi Direkt több mint 9 milliárdos tartozással került felszámolás alá 2015 márciusában. A társaság felszámolója csődbűntettet sejt, a megállapítása szerint a társaság felszámolása előtt az Alexandra vagyonát "átjátszották" új vállalkozásokba (köztük a Rainbow-ba és Könyvbazárba), amelyek szintén fizetésképtelen helyzetbe jutottak.