Nagy változás felé közelít az EU

Az Európai Bizottság az elmúlt huszonöt év legátfogóbb terveit mutatta be az EU áfaszabályainak reformjára szerdán, amely az csökkentené az áfacsalás lehetőségét és javítaná, modernizálná és egyszerűsítené az áfarendszert a kormányok és a vállalkozások számára.
Dzindzisz Sztefan, 2017. október 4. szerda, 13:35
Fotó: Shutterstock

Az Európai Unióban (EU) évente több mint 150 milliárd euró értékű áfa veszik el az adórendszer hibái és kiskapui miatt, így a tagállamok lényeges bevételektől esnek el, amelyet iskolák, utak és az egészségügyi ellátás javítására fordíthatnának - mondta Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa.

Becslések szerint évente mintegy 50 milliárd euró elvesztése - uniós polgáronként 100 euró - a határokon átnyúló áfacsalásnak tudható be, amely összeg bűnszervezetek - beleértve a terrorizmust is - finanszírozására használható. Az uniós bizottság becslése szerint a csalás miatt kieső bevétel a javasolt reformnak köszönhetően 80 százalékkal csökkenhet - húzta alá az uniós biztos.

Moscovici szerint a javasolt reform amellett, hogy rugalmasabbá és egyszerűbbé teszi a rendszert a vállalatok számára, segíteni szeretne az európai vállalatoknak az egységes piac minden előnyének kihasználásában és a globális piacokon való versenyben. Megkönnyíti az uniós cégek határokon átnyúló kereskedelmét, csökkenti a bürokráciát és egyszerűsíti a hozzáadottérték-adóval kapcsolatos eljárásokat.

Moscovici elmondta, huszonöt évvel az egységes piac megteremtése után a vállalatok és a fogyasztók még mindig 28 különböző áfarendszerrel szembesülnek határokon átnyúló tevékenységük során. A bűnözők - akár terroristák is - túl hosszú ideig használhatták ki az eltérő rendszerek jelentette kiskapukat. Véget kell vetni ennek az anakronisztikus helyzetnek - húzta alá.

A javaslat részleteit ismertetve elmondta, a határokon átnyúló vállalkozások jelenleg 11 százalékkal magasabb költségekkel szembesülnek, mint a belföldön kereskedők. Az áfarendszer egyszerűsítésével és korszerűsítésével ezek a költségek összességében körülbelül 1 milliárd euróval csökkenthetők azáltal, hogy az árukat egyik tagállamból egy másikba történő értékesítés során ugyanúgy adóztatnák meg, ahogyan az egyes tagállamokon belül értékesített árukat. Ez egységes áfarendszert hoz létre az egész EU területén, amely szűkíti az eltérő szabályozók okozta kiskapuk lehetőségét is. Egyszerűbb lesz a határokon átnyúló vállalatok számára áfabevallásuk kezelése, ugyanis a kereskedők a saját nyelvükön és ugyanazon szabályok szerint és adminisztratív sablonokkal dolgozhatnak, mint saját országukban. Az áfa végső összegét pedig mindig a végfelhasználó tagállamában kell megfizetni.

"A bizottság javaslata jó hír az üzleti vállalkozások, a fogyasztók és a nemzeti költségvetések számára, rossz hír a csalóknak" - fogalmazott a biztos.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

monica_schuster, 2017.10.27 09:39

micsoda ötlet!!!! Addig mig a Nyugat-EU-s tagállamokba az AFA visszafizetés 4 hetet vesz igénybe, MO-on az AFA visszafizetés elhuzodhat 6 hónapig is, persze a vizsgálatok lezárása után. Ki fogja finanszirozni az AFA felszámolásával elveszett pénzt????? Micsoda idétlen ötlet az ilyen kitaláció???Nem is az AFA elszámolásával van a baj, hanem mindkét fél részére az AFA visszatéritésével. Lesz még ebből baj, akárki is ezt a formát választja az AFA beszedésére, mivel a külkereskedők által használt AFA egy átmenő pozició-némi befizetési kötelezettséggel járó-, mig az államkassza részére egy ingyenes kamatmentes hitel...milliós tételnél ugy 180 napig ingyen használni cégek pénzét a lehető legjobb ingyen kölcsön. Igy is lehet INGYEN kölcsönhöz jutnia az ÁLLAMNAK, még ha 30 napra / Nyugat-EU/ is milliárdos bevétel, mig MO-on 180 napra /persze az AFA vizsgálat után még + 45 nap a kiutalásig-összegtől függően / .Szomorú, hogy ily módon akadályozná az állam az exportot, mely sok kis-és közepes cég tevékenysége. A nagy exportörök nem számitanak,mert öket az állam támogatja, más adószabályok vonatkoznak rájuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html