Nagy változás jön a postán - itt a bejelentés

Az Országgyűlés április 26-án elfogadta a postatörvény módosítását, amely lehetővé teszik, hogy pénzügyi intézmények is nyújthassanak ezentúl postai szolgáltatást a kistelepüléseken. Az előzetes kalkulációk alapján 300-500, 2000 fő alatti település lehet érintett az átalakításban - adta hírül a Magyar Posta Zrt.
Napi.hu, 2016. április 27. szerda, 16:11

Országosan több száz olyan kisposta működik - jellemzően 2000 fő alatti településeken - amelyek naponta több órányi kihasználatlan kapacitással üzemelnek, a feladott levelek száma nem éri el a napi öt darabot, a feladott csomag darabszáma pedig hetente átlagosan egy. Ezek a posták jórészt nagyon rossz műszaki állapotúak, felújítási költségük összesen 4-5 milliárd forintot emésztene fel.

"Az ésszerű és takarékos működés az állami társaságokkal kapcsolatban is világos és érthető elvárás. A bürokráciacsökkentés irányába tett újabb lépésként most lehetővé vált, hogy a postai szolgáltatások a helyi hitelintézetekben is elérhetők legyenek. Olyan rendszert szeretnénk működtetni, ahol a postai és pénzügyi szolgáltatások száma és minősége nem csökken, sőt sok milliárd forinttal alacsonyabb működtetési költségek mellett még bővülni és javulni is tud. A helyi hitelintézetek postai szolgáltatások nyújtásába történő bevonásának eredményeképpen az ügyfelek egyszerre egy időben a megszokottnál több szolgáltatást vehetnek majd igénybe" - nyilatkozta Németh Lászlóné, nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár.

A Magyar Posta jelenleg is 300 ponton vállalkozásba történő kiszervezéssel üzemelteti a postát, a jogszabályi felhatalmazás alapján a pénzintézetekkel és egyéb kereskedelmi egységekkel közösen ennek a projektnek a magasabb színvonalú, hatékonyabb kiterjesztése valósulhat meg.

"Az előzetes kalkulációk alapján 300-500, 2000 fő alatti település lehet érintett. A jogszabály hatálybalépését követően elkezdjük a program részletes kidolgozását és minden érintett féllel megkezdjük a tárgyalásokat. Első lépésként 10-15 ponton pilot jelleggel teszteljük az új konstrukciót, amelyre akár már nyáron sor kerülhet. A pilot tapasztalatait kiértékelve döntünk a projekt kiterjesztéséről" - nyilatkozta Szakra Zsolt, a Magyar Posta elnök-vezérigazgatója.

A Magyar Posta mintegy 30 ezres munkavállalói létszámából nagyságrendileg ezer postás lehet érintett abban, hogy a jövőben az ügyfelek kiszolgálását a településen működő pénzintézetben végzik majd

"A postai tevékenység magas színvonalú ellátásához szükség van a szakértelmükre, ezért a cél az, hogy az új struktúrában is mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb feladatot. Fontos hangsúlyozni továbbá, hogy a vállalkozásba adás kizárólag a postahelyi ügyintézést érintheti, azaz a fizikai postahivatali kiszolgálást, a háznál való kézbesítési tevékenységet nem, ezt a feladatot tehát a program elindítása után is a Magyar Posta fogja ellátni" - tette hozzá Szarka Zsolt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2016.04.27 22:46

Ezt a bolsik hozták tető alá, csak ők lehetnek azok, akik a kistelepüléseket megszűntetik.
Már postát sem hagynak nekik.
Ilyesmit a nemzeti NER soha nem tenne!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2016.04.27 22:08

Tele a tököm a postával.
Szatócsboltot csináltak belőle, és erőszakos kofákat képeztek ügyintézőnek álcázva.
Oda kell mennem az ajánlott levél miatt, az meg hosszan sorolja, hogy mit kéne még vennem.
A tahó akkor is előáll egy másik cikkel, ha mondom, hogy nem kérek semmit.
Aztán úgy szoktam kezdeni, hogy: És nem kérek semmit.
Ezt megszokva, mégis próbálkoznak.
Aztán már úgy szoktam, hogy nem kérek semmit bazmeg! Miért kell ebben az országban barom módon viselkedni, hogy az az elbaxott magyarja értsen a szóból?
Ez sehol máshol a világban nincs így.
A Posta az legyen Posta, ne piac.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html