A Szlovákiából Magyarországra tartó vezetékén is érkezhet orosz gáz az országba, ha az állami tulajdonú Magyar Gáz Tranzit Zrt. (MGT) ezzel kapcsolatos kezdeményezése sikerre vezet - írja a Világgazdaság. Az új szállítási útvonal életre keltését az akadályozza, hogy az orosz-magyar gázszerződés értelmében csak Ukrajna vagy Ausztria felől érkezhet orosz gáz Magyarországra.

További gond, hogy céges információk szerint a szlovákiai rendszerüzemeltető vállalat drágán engedi át a gázt a  határon. Ez az egyik oka a két ország közti vezeték kihasználatlanságának. Ez a helyzet azonban megváltozhatna az MGT tervének elfogadásával.

Emellett ebből az irányból Lengyelországból is érkezhetne olyan gáz, amely oda cseppfolyósgáz-import (lng) formájában jut el. További érv a Szlovákia felőli behozatal mellett, hogy 2019 után, amikor lejár Moszkva és Kijev gáztranzit-szerződése, több orosz gáz érkezhet Németország felől Csehországon és Szlovákián át. Magyarország a formálódó észak-déli gázfolyosó részévé válhatna.